Φουσκωμένοι λογαριασμοί τέλος με ένα trick που θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε χρήματα από το θερμοσίφωνα.

Οι μεγαλύτεροι καβγάδες στην ιστορία κάθε νοικοκυριού ξεκινούν από τη στιγμή που θα γίνει η τελετή παραλαβής των οικιακών λογαριασμών. Σε αυτούς τους καβγάδες, φυσικά, θέλετε να τηρηθούν η σωστή κι οικονομική χρήση του θερμοσίφωνα.

Γιατί συγκεκριμένα αυτή η «εμμονή» το θερμοσίφωνα; Κατ’αρχάς, γιατί η ενέργεια που «καίει» αγγίζει το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού σας. Πέρα από αυτό, τη λέξη «θερμοσίφωνας» ακολουθεί ένα δημόσιο debate σχετικά με το αν είναι καλύτερο να τον αφήνετε μόνιμα ανοιχτό ή να τον ανοιγοκλείνετε. Για να μάθετε ποια πλευρά πρέπει να στηρίξετε με την καθημερινή πράξη σας, διαβάστε παρακάτω. Δείτε εδώ ποιες ηλεκτρικές συσκευές «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς σας.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά, αν τον αφήσετε ανοιχτό, η τελευταία ενεργοποιείται εκ νέου όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει—ακόμα και αν εσείς δεν έχετε καταναλώσει το νερό. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, επιφέρει αναπόφευκτα μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του.

 

 

Για την ακρίβεια, μάλιστα, η σπατάλη ενέργειας αυξάνεται όσο αυξάνεται η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Παράλληλα, εξαρτάται κι από το πόσο καλή ή κακή είναι η μόνωσή του, ειδικά αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Ποια είναι η καλύτερη λύση λοιπόν; Να προγραμματίζετε την ώρα της ημέρας που θα ανάβετε τον θερμοσίφωνα, δηλαδή λίγο πριν την ώρα που συνήθως κάνετε μπάνιο. Έτσι, άλλωστε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τέλος, για να εξοικονομήσετε (επιπλέον) χρήματα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 60°C.

 

Πηγή:spirossoulis.com