Ευοίωνες προοπτικές για την καλλιέργεια αχλαδιού στην Ελλάδα
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης διαγράφονται για την αχλαδοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, καθώς το φρούτο εμφανίζεται ανθεκτικότερο στην κλιματική κρίση. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Αχλαδιού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «FRESKON» στη ΔΕΘ.
Ο κ. Νάνος υπογράμμισε την ανάγκη για στροφή σε νέες, παραγωγικές και εύγευστες ποικιλίες, καθώς οι υπάρχουσες είναι συχνά άνοστες και σκληρές. Παρά το ευνοϊκό κλίμα της χώρας, η καλλιέργεια αχλαδιών έχει περιοριστεί σημαντικά, κυρίως λόγω ασθενειών όπως το βακτηριακό κάψιμο και η ψύλλα, που οδήγησαν στην απώλεια ποικιλιών και εκτάσεων.
Σήμερα, καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Κρυστάλλια και Santa Maria, αλλά και άλλες σε μικρότερη έκταση. Ωστόσο, επισημάνθηκαν προβλήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και οι μη κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές.
Από την πλευρά του, ο Άρης Κωνσταντινίδης από τη ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ παρουσίασε τέσσερις νέες ποικιλίες αχλαδιού ιταλικής προέλευσης (Lucy Sweet, Early Giulia, Debby Green, Lucy Red), οι οποίες καλλιεργούνται ήδη σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία και αναμένεται να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Τέλος, ο Alberto Garbulia από την Origine Group τόνισε ότι, παρά την προτίμηση των καταναλωτών για το αχλάδι, η ζήτηση παρουσιάζει πτωτική τάση λόγω της αστάθειας στην ποιότητα. Έκανε λόγο για την ανάγκη επένδυσης στην έρευνα, την ποιότητα, το branding και την εφοδιαστική αλυσίδα για την ενίσχυση του προϊόντος.