Ευρωεκλογές 2024: Υποχρεωτική η ψήφος – Η ποινή στους παραβάτες – Ποιοι εξαιρούνται
Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι πολίτες είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν και ποιοι όχι, ποιες οι ποινές για όσους δεν ψηφίσουν.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει παραδοσιακά από τις 07:00 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.
Ευρωεκλογές 2024: Υποχρεωτική η ψήφος για όλους τους πολίτες άνω των 17 ετών
Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και στις Ευρωεκλογές 2024 είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ως εκ τούτο όλοι οι άνω των 17 είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, όμως δεν είναι μικρή η μερίδα των πολιτών που αποφασίζουν να απέχουν, όπως αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές. Ωστόσο, το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.
Οι ποινές για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές
Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου και δεν έχουν κίνδυνο ποινής
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου
Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).
Επίσης, όσοι εκλογείς για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Πηγή:dnews