Εξαγωγές: Το 80% από λίγους – Στο επίκεντρο τρεις περιφέρειες
Οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν υπόθεση λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και τριών περιφερειών – Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου – σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΣΕΒΕ για την περίοδο 2020–2024. Παρά την τριπλάσια εξαγωγική επίδοση σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης, το 80% των εξαγωγών προέρχεται από μόλις το 20% των επιχειρήσεων, ενώ οι υπόλοιπες δέκα περιφέρειες συνεισφέρουν μόλις το 18%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της περιφερειακής παραγωγής, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα και να ενισχυθεί το ΑΕΠ. Το 2024 οι εξαγωγές άγγιξαν τα 100 δισ. ευρώ, με 49,5 δισ. στα προϊόντα και 51,5 δισ. στις υπηρεσίες, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 34 δισ. ευρώ.
Η Κεντρική Μακεδονία ξεχωρίζει με εξαγωγές άνω των 8 δισ. ευρώ, κυρίως σε τρόφιμα και πετρελαιοειδή, με τη Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστεί. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, παρά τη χαμηλή θέση στον δείκτη ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά, με κύριες αγορές την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Στη Δυτική Μακεδονία, η γούνα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κυριαρχούν, ενώ η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί νέες προκλήσεις.
Η ΕΕ παραμένει ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας (55%), με τις Τρίτες χώρες να απορροφούν το υπόλοιπο 45%. Πρώτος εξαγωγικός κλάδος είναι τα πετρελαιοειδή (30,2%), ακολουθούμενα από τρόφιμα (18,8%), χημικά-πλαστικά (13,4%) και μέταλλα (10,9%).
Ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη μελέτη «εργαλείο στρατηγικής», επισημαίνοντας την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.