Το τσίμπημά της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που διαθέτει

Το φαινόμενο της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) που εμφανίστηκε πέρυσι στις ελληνικές θάλασσες, αναμένεται να είναι σε έξαρση και φέτος το καλοκαίρι.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε» σημείωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μωβ μέδουσα θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο, με τσίμπημα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που διαθέτει.

Τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία​
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, οπότε και είναι απαραίτητη η μεταφορά στο νοσοκομείο.

«Σε περίπτωση τσιμπήματος, μπορείτε να βάλετε κάποιο τζελ με αμμωνία ή θαλασσινό νερό μαζί με μαγειρική σόδα ή ακόμη και λίγο πάγο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε «ωστόσο αν τα συμπτώματα του τσιμπήματος είναι πιο έντονα, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στο κοντινότερο φαρμακείο ή στο κέντρο υγείας της περιοχής».

 

 

Πήγή: lifo.gr