Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης παράνομου τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε πρόσφατα στην Πάτρα, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη διαχρονική μάχη κατά της πειρατείας στη χώρα μας. Το δίκτυο, με διεθνείς διαστάσεις, φέρεται να αποκόμισε παράνομο όφελος σχεδόν 25 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας τεράστια ζημία, που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σε μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες.

Η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία, εξελισσόμενη παράλληλα με την τεχνολογία. Από τις πειρατικές κόπιες σε VHS, CD και DVD, φτάσαμε στα «πειραγμένα» λογισμικά για αποκωδικοποιητές και σήμερα, στην εποχή του streaming και του IPTV, σε εξαιρετικά οργανωμένα δίκτυα.

Το εξαρθρωθέν κύκλωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργούσε με δομή, ιεραρχία και διακριτούς ρόλους, θυμίζοντας εταιρικό σχήμα. Φέρεται να είχε τουλάχιστον 7.000 πελάτες-συνδρομητές, οι οποίοι απολάμβαναν πρόσβαση σε premium περιεχόμενο έναντι μηνιαίων «συνδρομών» πολύ χαμηλότερων από τις νόμιμες. Η μέθοδος ήταν η πώληση εξειδικευμένων συσκευών, γνωστών ως «μαύρα κουτιά», και λογισμικού για την παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια. Οι πληρωμές κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων, οι οποίοι πλέον έχουν δεσμευτεί με εντολή των αρχών. Μάλιστα, η ζήτηση για τις παράνομες αυτές υπηρεσίες εκτινασσόταν σε περιόδους μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Η έρευνα των οικονομικών αρχών και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκάλυψε απόπειρες «ξεπλύματος» των παράνομων εσόδων μέσω επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, καταθέσεων σε στοιχηματικές εταιρείες, τοποθετήσεων σε θυρίδες θησαυροφυλακίων, αλλά και μέσω χρήσης μετρητών, συναλλαγών τρίτων προσώπων και εικονικών αγορών. Εντοπίστηκαν επίσης εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, ενώ σημαντικό μέρος των χρημάτων ανακατεύτηκε με νόμιμα κεφάλαια για την επανένταξή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η υπόθεση έχει ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, με την παραπομπή των εμπλεκομένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Ο αριθμός των κατηγορουμένων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 18 άτομα, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, η ενιαία στρατηγική των νόμιμων παρόχων συνδρομητικού περιεχομένου, όπως η σύμπραξη Cosmote TV και Nova στα αθλητικά κανάλια, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και τους εντατικούς ελέγχους των διωκτικών αρχών, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Η θέσπιση τσουχτερών προστίμων τόσο για τους διακινητές όσο και για τους τελικούς χρήστες, με ποσά που ξεκινούν από 750 ευρώ για οικιακή χρήση και μπορούν να φτάσουν έως τα 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις εμπορικού οφέλους (με διπλασιασμό σε περίπτωση υποτροπής), αποτελεί ένα ισχυρό αποτρεπτικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, όλο και περισσότεροι χρήστες εγκαταλείπουν τις πειρατικές συνδέσεις φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την αρχή της κάμψης του φαινομένου της πειρατείας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Με πληροφορίες από protothema