Από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους 479 άνθρωποι.
Την πρώτη θέση στην Ευρώπη με τα τροχαία δυστυχήματα σε αστικό ιστό, κατέχει η Ελλάδα. Το θλιβερό ρεκόρ, επιβεβαιώνει, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, που σημειώνει ότι η χώρα μας «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο» τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε ένα 24ωρο, έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, σε τροχαία δυστυχήματα στην Αττική. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία κουλτούρα οδικής ασφάλειας, αλλά όταν υπάρχει τόση ανομία και κανένας σοβαρός έλεγχος, οι οδηγοί αποθρασύνονται. Και βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται, βλέπουμε ακραίες συμπεριφορές οδηγών. Και καταλήγουμε σε τροχαία δυστυχήματα. Είναι απελπιστικό, έχουμε βαρεθεί να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Αν δεν ενισχυθεί το έργο της αστυνόμευσης, που έχει άμεσα αποτελέσματα και ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στο δρόμο, θα έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε αυτή την εποχή», αναφέρει η κ. Μυλωνά.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από την αρχή του έτους, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, έχασαν τη ζωή τους σε 8.302 τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα 479 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά 500 άλλοι. «Είμαστε σε καλύτερη θέση, μόνο από τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους και τους Κροάτες», σημειώνει η κ. Μυλωνά και συνεχίζει: «Νομίζω ότι όταν οι νέοι ενημερώνονται συμμορφώνονται. Αλλά, πράγματι, υπάρχει έλλειμα παιδείας και ενημέρωσης. Ο κορονοϊός επίσης, μας άλλαξε πολλές από τι συνήθειες».

Σε ότι αφορά τις καμπάνιες ενημέρωσης, η κ. Μυλωνά, θεωρεί, ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν πιο «σκληρές». «Η ενημέρωση δεν θα έπρεπε απαραίτητα να είναι πιο «σκληρή», σε ότι αφορά τις καμπάνιες που προσπαθούμε να προβάλλουμε από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Αλλά πάλι, όταν προβάλλονται κάποια σποτ, αυτό γίνεται σε ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη τηλεθέαση, απλά για να φύγει η υποχρέωση από τα δίκτυα. Τα σοκαριστικά τηλεοπτικά μηνύματα, πολλές φορές αποθαρρύνουν τον τηλεθεατή και γυρίζει ο άλλος το κεφάλι, αλλάζει κανάλι», μας λέει.

Το 2022, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, κατά 7,1%, σε σχέση με το 2021. Καταγράφηκαν πέρσι 11.200 τροχαία ατυχήματα σε όλη την επικράτεια. Έχασαν τη ζωή τους 635 άνθρωποι, 636 τραυματίστηκαν σοβαρά και 12.553 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Στην Αττική σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα και ακολουθούν, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Κεντρικής Μακεδονίας και η Στερεάς Ελλάδας. Τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα, αναλογικά με τον πληθυσμό, σημειώθηκαν στις Περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

 

Πηγή:dnews.gr