Εξόρμηση στα τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας ετοιμάζουν οι φοροελεγκτές
Παρεμβάσεις σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος που τα καλοκαίρια δέχονται πολλούς επισκέπτες, με στόχευση σε επιχειρήσεις τουρισμού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης για το επόμενο διάστημα.
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, αναμένεται τα κλιμάκια των 60 ελεγκτών της ΥΕΔΔΕ να πραγματοποιήσουν περί τους 3000 ελέγχους με αυτά τα χαρακτηριστικά σε θέρετρα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
Κι αν αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο για μια οικονομία, που κινείται πολύ με τον τουρισμό, το νέο ερώτημα, στο οποίο αναμένεται να απαντήσουν οι έλεγχοι, είναι αν η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στην εστίαση, θα συμβάλλει στην εθελοντική φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών. Η εστίαση αποτελεί βασικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος και τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές άκουγαν ως βασική δικαιολογία σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής το υψηλό ποσοστό του ΦΠΑ, καθώς το 24% αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για να παρανομήσει κανείς.
Στο μεταξύ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του 2019, οι διαρκώς αυξανόμενοι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ στο βορειοελλαδικό τόξο αποδίδουν καρπούς, δηλαδή επιφέρουν φορολογική συμμόρφωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2019 στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ πραγματοποίησαν 2.714 ελέγχους, αριθμός αυξημένος κατά 46,8%, έναντι των ελέγχων του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 που ήταν 1849. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019 η παραβατικότητα των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 57,1%, έναντι 62,2% του 2018.
Ως πρώτο συμπέρασμα προκύπτει ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων ανησυχεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι φέτος συμμορφώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρσι. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι στην αγορά το μήνυμα των ελέγχων ειδικά της ΥΕΔΔΕ έχει περάσει για δύο λόγους:
Πρώτον, εξαιτίας της συνέπειας των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια «μάχονται» τακτικά τη φοροδιαφυγή στους δρόμους.
Δεύτερον, επειδή στην αγορά έχει γίνει κατανοητό ότι οι ελεγκτές αξιοποιούν και σύγχρονες μεθόδους, όπως είναι για παράδειγμα το Διαδίκτυο, προκειμένου να εντοπίσουν φορολογητέα ύλη του διαφεύγει.
Εννοείται ότι ο δρόμος για σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης στο επίπεδο της φορολογικής συμμόρφωσης είναι για τη χώρα μας ακόμη μακρύς. Το 57,1% των επιχειρήσεων με φορολογικές παραβάσεις που εντόπισαν οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλίας, συνιστά υψηλό ποσοστό. Και αποδεικνύει ότι σε μια χώρα με φαινόμενα υπερεπαγγελματισμού και σε μια αγορά κορεσμένη σε πολλούς κλάδους, η «κλοπή» συνιστά μονόδρομο επιβίωσης για πολλές –κυρίως μικρές και μεσαίες- επιχειρήσεις.
Όπως κατά καιρούς έχει σημειώσει η voria.gr όταν σε μικρομεσαίο νομό της χώρας λειτουργούν 137 επιχειρήσεις εμπορίας υποδημάτων η επιβίωση καθεμιάς εξαρτάται από το πόσο θα «κλέψει» το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους πελάτες της και συχνά τον ίδιο της τον εαυτό!
Πηγή: voria.gr