Φ. Μπαραλιάκος κεντρικός εισηγητής του νέου Νόμου-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ: «Τα Πανεπιστήμιά μας αλλάζουν οριστικά σελίδα»
Στο νέο, εμβληματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» υπήρξε κεντρικός εισηγητής ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, ένα νομοθέτημα που επιχειρεί βαθιές τομές για τα ελληνικά πανεπιστήμια, φιλοδοξεί να θεραπεύσει παθογένειες δεκαετιών και υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην εισήγησή του ο Βουλευτής Πιερίας χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου κομβικό για δύο λόγους: γιατί αφορά τα πανεπιστήμια και τους νέους, δύο παράγοντες που συνοψίζουν το μέλλον της Ελλάδος.
Μάλιστα, προέβη εξαρχής σε ένα αποκαλυπτικό στοιχείο που αποδεικνύει το θετικό αποτύπωμα που αφήνει στην κοινωνία, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Μολονότι το σ/ν προκάλεσε πολλά δημοσιεύματα, πυροδότησε σκληρά debates, fake news και χυδαιότητες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκοπικής έρευνας της εταιρείας Marc που αφορούσε στις αλλαγές στην Παιδεία που προωθεί το νομοθέτημα, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Στην ομιλία του ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε πως το εν λόγω νομοθέτημα έχει ως στόχο τη δυναμική προσαρμογή του ελληνικού Πανεπιστημίου στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, την παροχή νέων δυνατοτήτων στα Πανεπιστήμια, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς και στους πολίτες: «Θέλουμε και διεκδικούμε πανεπιστήμια αυτόνομα, ευέλικτα, εξωστρεφή, αποτελεσματικά, ανταγωνιστικά και αξιοκρατικά.
Ενισχύουμε την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα ίδια τα Πανεπιστήμια, την διεπιστημονικότητα, την κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών, την ανάπτυξη συνεργασιών, την παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας. Τα οφέλη που κομίζει το νέο ν/σ, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές προόδου και ανάπτυξης. Ο νέος νόμος-πλαίσιο αναβαθμίζει την ποιότητα των Πανεπιστημίων, καθιστά πιο σύγχρονα και ελκυστικά τα προγράμματα σπουδών, διασφαλίζει έναν αξιοκρατικό, διαφανή, αντικειμενικό, μηχανισμό εκλογής και εξέλιξης των καθηγητών. Ενισχύεται η επιστημονική έρευνα και διευκολύνεται η ερευνητική δραστηριότητα.
Διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων, και επιλύονται παθογένειες του υφιστάμενου μοντέλου διοίκησης. Αλλάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια έρχονται πιο κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της, γίνεται σύνδεση πτυχίων και αγοράς εργασίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη και αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας. Τέλος, θεσπίζεται η αυτοδίκαιη ακαδημαϊκή αναγνώριση των κοινών προγραμμάτων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και τη βάσανο της γραφειοκρατίας»
Με το νέο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο κ.Μπαραλιάκος, η φωνή των φοιτητών δυναμώνει, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν καταργούνται, οι ιδεολογίες που εκφράζουν το ίδιο, όμως θα δίνεται δυνατότητα με τον νέο τρόπο εκλογικής διαδικασίας στους φοιτητές να επιλέγουν τους καλύτερους εκπροσώπους τους από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις δύο ιστορικής σημασίας ρυθμίσεις για την ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με τη σύσταση οργανικών θέσεων κληρικών χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό και την θεσμοθέτηση ιδιαίτερης νομικής προσωπικότητας των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και Πάτμου.
Καταληκτικά ο Βουλευτής Πιερίας επεσήμανε : «Ο νέος νόμος-πλαίσιο, που έχω την τιμή να εισηγούμαι, δίνει νέα πνοή στο ακαδημαϊκό χάρτη της πατρίδας μας. Γεφυρώνει το χάσμα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, ανοίγει διάπλατα τις πύλες του μέλλοντος και καλεί τον ακαδημαϊκό κόσμο και τα παιδιά μας να τολμήσουν να ονειρευτούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερα εργαλεία, με ευελιξία και εξωστρέφεια το μέλλον τους.
Η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τόλμη, φρόνηση κι ένα συνεκτικό όραμα αλλάζει σταθερά την ανώτατη εκπαίδευση. Και πλέον βρίσκει συμμάχους της, την πλειονότητα της κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι κήρυκες της οπισθοδρόμησης και της ανεύθυνης συνθηματολογίας ανήκουν στο περιθώριο. Με μάτια ανοιχτά στον κόσμο του μέλλοντος, που διαρκώς αναδιατάσσεται, αλλά και με εθνικό πρόσημο, τα Πανεπιστήμιά μας αλλάζουν οριστικά σελίδα».
(Δελτίο τύπου)