Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, τοποθετήθηκε με ομιλία του ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος.

«Ο χαρακτήρας του παρόντος νομοσχεδίου είναι πολυσήμαντος και ιστορικός. Γι’ αυτό, ακριβώς, απαιτεί κοινοβουλευτική σύμπνοια και εθνική ομοθυμία.» Αυτή ήταν η αρχική επισήμανση του κ. Μπαραλιάκου στην ομιλία του στην ολομέλεια, για να ακολουθήσει μία αναφορά στη διαχρονική οικουμενική και υπερεθνική οντότητα του Ελληνισμού.

Οι Έλληνες, ωστόσο, ακόμη κι όταν η απόσταση από την πατρίδα τους στάθηκε εμπόδιο ακατάβλητο, ποτέ δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για τις τύχες των συμπατριωτών τους. Η Ελλάδα ήταν και είναι για τους απόδημους Έλληνες ο φυσικός και ιδεαλιστικός φάρος, γύρω από τον οποίο συγκροτείται η βαθύτερη υπόστασή τους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πιερίας. Μάλιστα, θύμισε στο σώμα, πως Έλληνες της Διασποράς όπου κι αν εγκαταστάθηκαν, κυριάρχησαν και αναρριχήθηκαν γρήγορα στις υψηλότερες κοινωνικές βαθμίδες, παραμένοντας πάντα ένθερμοι και φλογεροί πατριώτες.

Η ψήφιση, επομένως, των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου , υπογράμμισε, ακολούθως, ο βουλευτής του Νομού Πιερίας, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο στα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα της χώρας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται, όχι μόνο να εκπληρώσει μια ακόμα προεκλογική της δέσμευση αλλά και να διορθώσει ένα ασυγχώρητο και διαρκές ατόπημα του ελληνικού κράτους.

Η συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του Έθνους στο Κοινοβούλιο ήταν ένα αίτημα ώριμο, νομικά κατοχυρωμένο, με συνταγματική περιωπή, ήδη από το 1975, αλλά, κυρίως ηθικά επιβεβλημένο. Και αυτό το αίτημα γίνεται πλέον Νόμος του Κράτους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μπαραλιάκος διευκρίνισε πως το εν λόγω Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει με την ψήφο της στις πολιτικές διαδικασίες του τόπου και η νέα γενιά Ελλήνων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.