Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και λοιπών διατάξεων για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά επί της τροπολογίας που διευκολύνει την ένταξη των ενδιαφερόμενων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τοποθετήθηκε με ομιλία του στην Βουλή ο Βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος στην αφετηρία του λόγου του τόνισε πως το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου προωθεί λύσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων αλλά και ειδικές κατηγορίες ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου από τη σύσταση ακόμα του ελληνικού κράτους βρισκόταν υπό αμφισβήτηση λόγω de facto κατοχής της από ιδιώτες. Το 92% των Δημοσίων και Ανταλλάξιμων αυτών κτημάτων βρίσκεται υπό ιδιωτικό καθεστώς.

Το Σχέδιο Νόμου έρχεται να ορίσει τις σαφείς προϋποθέσεις για την εξαγορά των ακινήτων αυτών, έτσι ώστε και να αποδοθούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες αλλά και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

«Η διοικητική διαδικασία εξαγοράς θα είναι σύντομη και απλή, ενώ, φυσικά, θα δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε δημόσιο ακίνητο για το οποίο κάποιος καταθέτει αίτηση για την εξαγορά του. Τα εύλογα θετικά επακόλουθα από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι η ελάφρυνση των διοικητικών και δικαστικών αρχών από σημαντικά βάρη, η εκκαθάριση του περιουσιολογίου του Δημοσίου, η εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Πιερίας.

Στο τέλος της τοποθέτησης του ο Φ.Μπαραλιάκος έκανε ειδική αναφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε από  τον Υπουργό Οικονομικών η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Περιλαμβάνει 11 βασικές αλλαγές που αφορούν περιορισμούς που έθετε το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο και είχαν δημιουργήσει προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό οφειλετών οι οποίοι «ήθελαν μεν, αλλά δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους σε Δημόσιο (εφορία, ταμεία, ΟΤΑ) τράπεζες, ακόμη και προμηθευτές . Με τις νέες διατάξεις ο οφειλέτης αποκτά νέα όπλα που πριν δεν είχε δίνοντας του έτσι την δυνατότητα να ρυθμίσει με ευνοϊκότερο τρόπο τις υποχρεώσεις του» ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου για την νομοθετική πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μία ιστορική ευκαιρία να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το ελληνικό κράτος από τη γέννησή του.

 

 

 

(Δελτίο τύπου)