Την αντίθεσή τους στη δημιουργία αιολικού πάρκου σε περιοχή εφαπτόμενη με τους χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου εκφράζουν φορείς του Ελατοχωρίου και συγκεκριμένα το Τοπικό Συμβούλιο Ελατοχωρίου, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου και ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελατοχωρίου και Λοιπών Διαμερισμάτων Δ. Πιερίων.

Σε κείμενο που απέστειλαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ παράλληλα έδωσαν στη δημοσιότητα τις θέσεις τους, έτσι όπως αυτές θα αναρτηθούν στη δημόσια διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 29,40 NW στη θέση “ΠΑΠΑ ΧΩΡΑΦΙΑ” ΔΕ Πιερίων Δήμου Κατερίνης, ΠΕ Πιερίας και ΔΕ Μακεδονίδος, Δήμου Βέροιας, ΠΕ Ημαθίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Στο κοινό τους κείμενο οι φορείς του Ελατοχωρίου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναφέρεται στην δημιουργία Αιολικού πάρκου στα Ριζώματα Ημαθίας, σε περιοχή εφαπτόμενη με τους χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου Πιερίας.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα ΜΜΕ Πιερίας και τους πολίτες για τις ανησυχίες μας και τις θέσεις μας σχετικά με την δημιουργία του, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μας είναι αδιανόητο να καταστρέφεται σημαντική έκταση καταπράσινου δάσους για το επιδιωκόμενο αιολικό πάρκο, να καταστρέφεται παράλληλα η τουριστική ανάπτυξη του Ελατοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Πιερίας η οποία στήθηκε με Ευρωπαϊκά προγράμματα, χρήματα από το κράτος αλλά και ίδιες συμμετοχές επιχειρηματιών αλλά και με πολύ κόπο τόσα χρόνια από πλευράς φορέων, κράτους, επιχειρηματιών και κατοίκων.

Προσπαθούμε να κρατήσουμε την περιοχή ζωντανή και βιώσιμη και παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια πρώτα με την οικονομική κρίση μετά με την υγειονομική κρίση (covid) και τώρα με το Αιολικό πάρκο που θα φέρει την οριστική καταστροφή της περιοχής στο τουριστικό κομμάτι, στις θέσεις εργασίας αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης και ανάδειξης στα πλαίσια του εναλλακτικού και αγροτουριστικού προϊόντος που αναπτύσσετε στην περιοχή και μάλιστα και με σημαντικές ενέργειες των Φορέων.

Όχι μόνο εμείς οι Ελατοχωρίτες, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αγωνιούμε για τις δυσμενέστατες επιδράσεις που θα έχει στην μοναδική αξιόλογη τουριστική επιχείρηση της περιοχής (Χιονοδρομικό Κέντρο). Δεν μας πείθουν καθόλου οι προβλέψεις της περιβαλλοντικής μελέτης ότι οι επιπτώσεις της δημιουργίας του πάρκου (καταστροφές, ρύπανση κλπ) θα είναι μικρές και μερικώς αναστρέψιμες όταν για την δημιουργία του Αιολικού πάρκου θα χρησιμοποιηθεί ο οδικώς άξονας Κατερίνη-Μοσχοποτάμου –Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ΠΕ Πιερίας σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας…».

Τα κείμενα με τις θέσεις του καθενός φορέα του Ελατοχωρίου είναι τα εξής:

Το Τοπικό Συμβούλιο Ελατοχωρίου και οι κάτοικοι που αυτό εκπροσωπεί τάσσεται ομόφωνα κατά της πραγματοποίησης του εν λόγω έργου.

Στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας και στην παράγραφο «2.4.7 Κοινωνικό – Οικονομικό Περιβάλλον» αναφέρεται πως «η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον της περιοχής του έργου, καθώς θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό έσοδο για το Ελατοχώρι (Τοπική Κοινότητα Ελατοχωρίου-Δημοτική Κοινότητα Πιερίων). Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου θα εξασφαλίσουν ένα σημαντικό έσοδο και αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας»

Η Τοπική Κοινότητα ωστόσο έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Αρχικά, σημειώνεται πως δεν ρωτήθηκε ποτέ επίσημα από κανέναν για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις ευφάνταστες πεποιθήσεις της εταιρίας, ούτε και ενημερώθηκε ποτέ από την ίδια για τα σχέδιά της στην περιοχή. Το τοπικό Συμβούλιο Ελατοχωρίου και οι κάτοικοι που αυτό εκπροσωπεί, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η εταιρία στην μελέτη της, θεωρεί πως η κατασκευή και η λειτουργία του έργου όχι μόνον δεν πρόκειται να έχει θετικές επιπτώσεις στο τοπικό κοινωνικο – οικονομικό περιβάλλον, αλλά πως θα το θέσει σε άμεσο κίνδυνο και θα υπονομεύσει το μέλλον του.

Η εταιρία υπόσχεται θέσεις εργασίας. Το Τοπικό Συμβούλιο απαντά πως το έργο της εταιρίας, αντιθέτως, θα εξαφανίσει τις ήδη υπάρχους θέσεις εργασίας! Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρίας, τα έργα θα διαρκέσουν περί τους οκτώ μόλις μήνες, γεγονός που καθιστά και τις θέσεις εργασίας που υπόσχεται προσωρινές και επισφαλείς. Οι θέσεις εργασίας αυτές μάλιστα – αν αφορούν πράγματι κάποιον από τους κατοίκους της περιοχής και δεν πρόκειται μόνο για στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινωνίας όπως φαίνεται από την προχειρότητα της μελέτης – θα αφορούν μονάχα ελάχιστους.

Στην ίδια την μελέτη της εταιρίας αναφέρεται ότι το προσωπικό του εργοταξίου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 άτομων συνολικά! (βλ. παράγραφο «6.4.5.1 Αστικά λύματα»). Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ελατοχωρίου όμως, αν όχι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στο σύνολό τους, εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει ακριβώς λόγω της τουριστικής ανάπτυξης που γνώρισε η περιοχή. Είναι δεκάδες, αν όχι και εκατοντάδες οι κάτοικοι των γύρω χωριών αλλά και των γειτονικών πόλεων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιοπορίζονται και εργάζονται εδώ και δεκαετίες στο Χιονοδρομικό κέντρο, στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταστήματα του Ελατοχωρίου και των γύρω χωριών, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων προφανώς υπονομεύεται από την πιθανή κατασκευή του έργου, το οποίο θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

Η αξία της γης και της περιουσίας της τοπικής κοινωνίας που ανέβηκε λόγω της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και το τουριστικό προϊόν που παρέχει η ευρύτερη περιοχή, πρόκειται να δεχθούν ένα τεράστιο πλήγμα αν τα έργα πράγματι προχωρήσουν. Πρόκειται προφανώς για ένα δυσανάλογα μεγάλο τίμημα που ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει, και νιώθει την υποχρέωση να επιστήσει την προσοχή σε κάθε φορέα και υπηρεσία που γνωμοδοτεί επί της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρίας (Δήμος Κατερίνης, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κ.α.)

Θα θέλαμε τέλος να καταγγείλουμε πως ο ανεμολογικός ιστός με τον οποίο πραγματοποίησε τις μετρήσεις της η εταιρία τοποθετήθηκε το καλοκαίρι του 2021, μετά από έγκριση του Δασαρχείου Βέροιας με σχετική απόφαση στις 5 Μαΐου 2021 (Αριθ. Πρωτ.: 62696). Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε καν ετήσιες μετρήσεις προτού προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της περιβαλλοντικής της μελέτης. Επομένως η δήλωση της εταιρίας ότι «η επιλογή της θέσης (του έργου) πραγματοποιήθηκε μετά από σχολαστική εξέταση της τοπογραφίας της περιοχής και των ανεμολογικών δεδομένων», ουδεμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο Ελατοχωρίου και οι κάτοικοι του χωριού ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η εταιρία και να ακυρωθούν τα έργα της στην περιοχή.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ΑΕ απορρίπτει την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας και καταδικάζει την προχειρότητα με την οποία τη συνέταξε.

Στην παράγραφο «5.1.4 Εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής, κοινής ωφέλειας» της περιβαλλοντικής μελέτης αναφέρεται ψευδώς πως δεν εντοπίζονται στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρία «άλλοι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων», ενώ αρνείται συστηματικά στην ίδια μελέτη να αναφερθεί έστω και στο ελάχιστο στις επιπτώσεις του έργου αυτού στην τουριστική ταυτότητα της περιοχής και στην εύρυθμη λειτουργία του χιονοδρομικού μας κέντρου που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως.

Το Χιονοδρομικό μας κέντρο, όπως …απλώς αναφέρεται και στην ίδια παράγραφο της μελέτης, βρίσκεται μόλις 1070 μέτρα μακριά από το γήπεδο εγκατάστασης του έργου. Όταν το ύψος του ρότορα μιας ανεμογεννήτριας από το έδαφος είναι 142μέτρα και η διάμετρος του νοητού εξωτερικού κύκλου περιστροφής των πτερυγίων είναι 150 μέτρα (βλ. παράγραφο «2.2.2 Συνοπτική περιγραφή βασικών στοιχείων του έργου»), η απόσταση του έργου από το χιονοδρομικό μας κέντρο είναι ουσιαστικά μηδενική.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι σχεδιάζεται και η επιπλέον εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την άλλη πλευρά της ίδιας κορυφογραμμής, τότε το χιονοδρομικό μας κέντρο καταλήγει να βρίσκεται κυριολεκτικά, ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες τερατώδους μεγέθους. Παράλληλα η οπτική επαφή τόσο από την καρέκλα του Λίφτ όσο και από το ίδιο το χωριό  θα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ΑΕ κρίνει πως τα σχέδια της εταιρίας θέτουν σε απόλυτο κίνδυνο την τουριστική ταυτοτητα της περιοχής και των Πιερίων Ορέων γενικότερα. Υπονομεύουν ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητά της καθώς επίσης και την μελλοντική ανάπτυξη όχι μόνο του χιονοδρομικού κέντρου και του τοπικού τουρισμού, αλλά και του τουρισμού των Πιερίων γενικότερα.

Το Χιονοδρομικό μας κέντρο βρίσκεται στο σημείο όπου συναντιούνται οι νομοί Πιερίων, Κοζάνης και Ημαθίας, εξυπηρετώντας κατά τις δύο δεκαετίες της λειτουργίας του επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα. Είναι αδιανότητο η μετατροπή ενός τουριστικού θερέτρου γνωστού πλέον σε όλη την επικράτεια αρχικά σε ένα απέραντο εργοτάξιο και αργότερα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Στην παράγραφο «6.2.1 Οδοί πρόσβασης στο Έργο», υποπαράγραφος «6.2.1.1 Προσβασιμότητα στο Α/Π Παπά Χωράφια» της μελέτης αναφέρεται ότι κατά τη φάση κατασκευής «προσεγγίζεται το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου απ’ όπου και γίνεται η είσοδος στο έργο».

Συνυπολογίζοντας όμως και το γεγονός ότι «για το έργο η φάση κατασκευής και θέσης σε εμπορική λειτουργία εκτιμάται σε συνολικά περίπου 8-10 μήνες» (βλ. παράγραφο «6.4 ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ) συμπεραίνουμε ότι το χιονοδρομικό μας κέντρο, το τοπικό οδικό δίκτυο που οδηγούν σε αυτό και οι υποδομές του (Parking, πίστες, σαλέ) θα καταλήξουν να χρησιμοποιούνται ως εργοτάξιο επί έναν σχεδόν χρόνο, και αυτό μονάχα αν όντως η εταιρία τηρήσει πράγματι το χρονοδιάγραμμά της, για το οποίο πολύ αμφιβάλουμε.

Ακόμα και αν η εταιρία αποφάσιζε ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να μην παρεμποδίζει την λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου επί σχεδόν ένα ολόκληρο έτος, θα κατέληγε αναπόφευκτα, ακριβώς λόγω του δασώδους της περιοχής, να καταπατούσε το δάσος πέριξ του χιονοδρομικού κέντρου αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το τοπίο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον τοπικό τουρισμό ο οποίος εξαρτάται άμεσα από αυτό.

Το Χιονοδρομικό μας κέντρο δέχεται από 65000 έως 95000 επισκέπτες ανά τουριστική σεζόν, όπως έχει πολλάκις συμβεί στο παρελθόν. Φοβούμαστε πως σε περίπτωση που το έργο προχωρήσει, το χιονοδρομικό μας κέντρο θα χάσει πάσα ανταγωνιστικότητα και οι επισκέπτες, ακόμα και από την Πιερία, θα προτιμήσουν άλλα τουριστικά θέρετρα των γύρω νομών, οδηγώντας την τοπική κοινωνία στην οικονομική καταστροφή.  Ποιος άλλωστε θα προτιμήσει να επισκεφθεί ένα χιονοδρομικό κέντρο του οποίου οι πίστες βρίσκονται ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων; Και ποιος θα εκτιμούσε τη φύση υπό τον μόνιμο βόμβο που θα προκαλούσαν κατά τη λειτουργία τους;

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ΑΕ ζητά να αποσυρθεί άμεσα η εταιρία από κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του βουνού μας. Το έργο που σχεδιάζει θέτει σε άμεσο κίνδυνο μια ολόκληρη τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ο Σύλλογος Ελευθ. Επαγγελματιών Ελατοχωρίου Ν. Πιερίας & Λοιπ. Διαμερισμάτων Δ Πιερίων τάσσεται κατά της κατασκευής αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, καθότι κρίνει πως το εν λόγω έργο θέτει σε κίνδυνο την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και υπονομεύει το μέλλον της.

Πρωτίστως υπονομεύει τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου (!) από την περιοχή που δεσμεύει η εταιρία, επί της ίδιας κορυφογραμμής.

Μάλιστα τα έργα, σύμφωνα με την μελέτη της εταιρίας θα διαρκέσουν συνολικά σχεδόν ένα χρόνο, με τις υποδομές του χιονοδρομικού κέντρου, της γύρω περιοχής και του τοπικού οδικού δικτύου να μετατρέπονται ουσιαστικά σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, εις βάρος των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής που στηρίζονται οικονομικά στον τοπικό τουρισμό. Παράλληλα η οπτική επαφή τόσο από την καρέκλα του Λίφτ όσο και από το ίδιο το χωριό  θα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Σημειώνουμε πως το χιονοδρομικό κέντρο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001, προσελκύοντας έκτοτε χιλιάδες κόσμου ετησίως και οδηγώντας αναπόφευκτα στην ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο του Ελατοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των ορεινών Πιερίων. Το δυναμικό των ξενοδοχείων έφτασε σταδιακά να αγγίζει περίπου τις 1000 κλίνες, που σημαίνει ότι σε μία τουριστική σεζόν, οι επισκέπτες έφταναν ετησίως  από 75.000 έως και 95.000 και συγχρόνως οι φιλοξενίες που γίνονται και στην ευρύτερη περιοχή.

Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας εντός ενός αναγνωρισμένου τουριστικού προορισμού που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες ετησίως;

Πώς είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια, και μια υγειονομική κρίση (covid) στις οποίες η περιοχή πάλεψε και συνεχίζει παρ όλες τις αντίξοες συνθήκες να στέκεται ζωντανή  για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, να μην χαθούν    επιχειρήσεις  και μάλιστα τώρα που ξαναβλέπουμε  ανάπτυξη και οι φορείς ξοδεύουν χρήματα για την επικοινωνία και προώθηση, να μιλάμε για αιολικό πάρκο που θα φέρει το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή!!!! Όταν μάλιστα η  περιοχή αξιοποίησε  χρήματα από τα προγράμματα του κράτους και ίδιες συμμετοχές των επιχειρηματιών.

Το Ελατοχώρι όμως δεν είναι μονάχα χειμερινός τουριστικός προορισμός, αντιθέτως δέχεται επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε συνεργασία με τον δασικό συνεταιρισμό Ελατοχωρίου κάτοικοι άνοιξαν παλιά μονοπάτια και χάραξαν εκατοντάδες διαδρομές, δημιούργησαν ειδικές πίστες όπου συχνά διενεργούνται αγώνες motocross και mountain bike, προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα. Μερικές από αυτές τις υποδομές μάλιστα, βρίσκονται μέσα στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρία.

Επιπλέον, με τη δημιουργία ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων και με το ενδιαφέρον επιχειρηματιών από ξενοδοχεία της περιοχής, αθλητικοί όμιλοι και ποδοσφαιρικές ομάδες επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ελατοχώρι κατά την καλοκαιρινή περίοδο με σκοπό την προετοιμασία τους.

Κάτοικοι, επίσης, εκμεταλλευόμενοι την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα, επιχείρησαν να δημιουργήσουν δεσμούς με διεθνή πανεπιστήμια και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, στρεφόμενοι επιτυχώς στις βιολογικές καλλιέργειες (τσάι Ολύμπου, μελισσοκομία, βιολογικά προϊόντα κλπ), αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την εν λόγω περιοχή ως έναν σημαντικό προορισμό αγροτουρισμού. Τέλος, το Ελατοχώρι κατάφερε σταδιακά και καταφέρνει μέχρι σήμερα να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες σε διάφορες χρονικές περιόδους, όπως τα Σαββατοκύριακα, τις εθνικές εορτές και αργίες, με τη διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ και αθλητικών αγώνων ή με τη φιλοξενία φυσιολατρικών, περιβαλλοντικών και ορειβατικών συλλόγων κ.α.

Δεν νοείται η κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας σε μια περιοχή της οποίας το τουριστικό προϊόν είναι η ίδια η Φύση, με το καταπράσινο δάσος των Πιερίων. Οι ζωές εκατοντάδων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή εξαρτώνται κυριολεκτικά από τον τοπικό τουρισμό. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών θεωρεί πως η εταιρία τεχνηέντως αποκρύπτει τα σχετικά στοιχεία στην περιβαλλοντική της μελέτη και απαιτεί να ακυρωθεί το έργο, το οποίο δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ένα δυνητικό τελειωτικό πλήγμα στον τοπικό τουρισμό.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής αντιδρούν στα σχέδια της εταιρίας για δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας και καταδικάζουν το γεγονός ότι δεν καθόλου δεν συμπεριέλαβε στη μελέτη της την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να την αποκρύψει (βλ. παράγραφο «5.2.4 Οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων» όπου η εταιρία υποστηρίζει ψευδώς πως «στην περιοχή μελέτης δεν εντοπίζονται οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων»).

 

Ο Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή του στα σχέδια της εταιρίας, κρίνοντας ανησυχητικά τα δεδομένα που αυτή παρουσιάζει στην περιβαλλοντική της μελέτη.

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η εταιρία για το έργο της, η οποία υποψιαζόμαστε πως γνώριζε εξ αρχής την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε επέμβαση εντός των ορίων της ιδιοκτησίας του Δασικού μας Συνεταιρισμού, χωροθετείται τεχνηέντως ακριβώς στα όρια της. Η τόσο άμεση γειτνίαση όμως, του δάσους που διαχειρίζεται ο Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου από τη μία πλευρά, με την περιοχή που πρόκειται να μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο στα όριά της, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη (βλ. παράγραφο 2.2.2 «Συνοπτική περιγραφή βασικών στοιχείων του έργου»)  η κατασκευή του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας περιλαμβάνει επτά ανεμογεννήτριες, με ύψος ρότορα 142 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα. Για την συναρμολόγηση και την κατασκευή του έργου γενικότερα, η εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή επτά πλατειών μέσου εμβαδού 3.375 τ.μ., την κατασκευή επτά νέων δασικών οδών μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων, καθώς και την «βελτίωση» όπως την χαρακτηρίζει στη μελέτη της, της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης. Η πρόσβαση ωστόσο στους χώρους του εργοταξίου, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, γίνεται μέσα από την έκταση που διαχειρίζεται ο δασικός μας συνεταιρισμός. Οποιαδήποτε «βελτίωση» του υπάρχοντος δικτύου, κατά κύριο λόγο διανοίξεις οδών και σχετικών έργων, συνεπάγεται καταπάτηση της ιδιοκτησίας του δασικού συνεταιρισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να δώσουμε άδεια σε καμία ενέργεια που επηρεάζει τα συμφέροντα του τοπικού μας συνεταιρισμού και της ιδιοκτησίας του στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει το εν λόγω έργο.

Στην παράγραφο «6.3.1 Επιφάνειες κατάληψης» αναφέρεται πως «η αρχική κατάληψη, κατά τη φάση κατασκευής του έργου (επέμβαση), ανέργεται σε 88.127,35 στρ. […] Συνολικά θα παραχθούν 103.731,19 κυβικά μέτρα προϊόντων εκσκαφής γαιών, βραχωδών και ημιβραχωδών εκτάσεων και θα απαιτηθούν 77.839,28 κυβικά μέτρα επίχωσης.». Μας εκπλήσσει και μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως ουδεμία αναφορά δεν γίνεται στις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν τα βαριά αυτά έργα στις περιοχές κάτω από το εργοτάξιο, δηλαδή εντός της ιδιοκτησίας του Δασικού Συνεταιρισμού Ελατοχωρίου.

Στην παράγραφο «6.4.5 Εκροές υγρών αποβλήτων με εκτίμηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών» η εταιρία θεωρεί πως «η ποσότητα των υγρών αποβλήτων που παράγονται κατά τη φάση κατασκευής είναι αντίστοιχες με αυτές που παράγονται κατά την κατασκευή ενός μεγάλου κτιριακού έργου και δεν αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή».

Αυτή η «ευρύτερη περιοχή» στην οποία αναφέρεται όμως, λόγω της κλίσης του εδάφους και της χωροταξίας των πραγμάτων, είναι προφανώς η ιδιοκτησία του Δασικού Συνεταιρισμού Ελατοχωρίου, ο οποίος ουδέποτε συναίνεσε και ούτε πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Οι πιθανές πηγές αποβλήτων που απαριθμούνται στην παράγραφο «6.4.5.2 Βιομηχανικά υγρά απόβλητα» της εν λόγω μελέτης (πετρελαιοειδή απόβλητα, καύσιμα), «περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα κατασκευής (διαρροές καυσίμων, ή /και άλλων χημικών ουσιών από τη λειτουργία του εξοπλισμού του εργοταξίου)». Ο Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι σύμφωνος με την έκθεσή του σε τέτοιους κινδύνους, κίνδυνοι αναπόφευκτοι στην περίπτωση που τα έργα αυτά πραγματοποιηθούν ακριβώς στα όρια της ιδιοκτησίας που διαχειρίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την μελέτη της εταιρίας (βλ. παράγραφο «6.2.1.8 Διασυνδεση ΑΣΠΗΕ Με Το Συστημα») η εταιρία δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τη διασύνδεση του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με το δίκτυο!

Αναφέρεται μάλιστα και ότι «καθώς έως σήμερα δεν έχουν δοθεί οι σχετικές υποδείξεις από τον αρμόδιο διαχειριστή για το βέλτιστο τρόπο σύνδεσης με το Σύστημα, ενώ επιπλέον είναι σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με την κατάργηση των μη Δεσμευτικών Όρων Σύνδεσης για έκαστο έργο ΑΠΕ και την υπόδειξη Δεσμευτικών Όρων έπειτα από την έκδοση της ΑΕΠΟ του εκάστοτε έργου ΑΠΕ (όπως περιγράφεται και στο άρθρο 137 του N. 4819/2021), με το παρόν έργο δεν αδειοδοτείται επί της ουσίας η σύνδεση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ με το Σύστημα».

Δηλαδή η εταιρία υπολογίζει να πάρει άδεια να ξεκινήσει τα έργα χωρίς να γνωρίζει ακόμα κανείς πώς ακριβώς θα γίνει η διασύνδεση του αιολικού της σταθμού με το δίκτυο.

Για τους παραπάνω καθώς και επίσης και για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους που σχετίζονται με την αμιγώς τουριστική ταυτότητα της περιοχής, ο Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου τάσσεται στο πλευρό των υπολοίπων τοπικών οργανισμών και συλλόγων (Τοπικό Συμβούλιο, Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ΑΕ, Σύλλογος Επαγγελματιών κ.α.) και ζητά την αποχώρηση της εταιρίας και την ακύρωση του έργου που  θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου μας.

 

(Δελτίο τύπου)