Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Με αλλαγές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επαγγελματικών κλάδων και ενώσεων εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Η συζήτηση αναμένεται να εμπλουτιστεί με τροποποιήσεις και επαναδιατυπώσεις άρθρων, βασισμένες σε προτάσεις κοινωνικών φορέων που παρουσιάστηκαν κατά την ακρόασή τους στις επιτροπές.

Στο άρθρο 5, που αφορά στην απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από τη φορολόγηση, εισάγεται νέα διάταξη ώστε η μηνιαία απαλλαγή των 300 ευρώ να ισχύει και για διανομείς που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, ένα διανομέας σε πλατφόρμες όπως το Wolt ή το Efood θα απαλλάσσεται από τη φορολόγηση για τα πρώτα 300 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ως φιλοδωρήματα, ανεξάρτητα από το καθεστώς συνεργασίας του.

Στο άρθρο 9, που αφορά στη φοροαπαλλαγή για την εκμίσθωση ακινήτων, γίνεται δεκτή η πρόταση μείωσης του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την αλλαγή χρήσης, διευκολύνοντας τους ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει το ακίνητό του μέσω Airbnb μπορεί να το μετατρέψει σε μακροχρόνια μίσθωση χωρίς να χρειάζεται να παραμένει κενό για έναν χρόνο, διατηρώντας το δικαίωμα στη φοροαπαλλαγή.

Το άρθρο 13, που αφορά στην απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων υγείας, τροποποιείται ώστε να αποσαφηνιστεί ποιοι κλάδοι καλύπτονται, ενώ εισάγονται βελτιώσεις στη φορολογική αντιμετώπιση των ομαδικών οικογενειακών ασφαλίστρων.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία που προσφέρει στους υπαλλήλους της ομαδική ασφάλιση υγείας, καλύπτοντας και τα μέλη της οικογένειάς τους, θα δει το φορολογικό όφελος να εφαρμόζεται αναλογικά για κάθε μέλος, μειώνοντας συνολικά το φορολογικό βάρος.

Στο άρθρο 26, που αφορά στην ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών, αφαιρείται η πρόβλεψη που απέκλειε την ασφάλιση ακινητοποιημένων οχημάτων.

Για παράδειγμα, ένα όχημα παρκαρισμένο για μήνες λόγω βλάβης μπορεί πλέον να ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, καλύπτοντας κινδύνους όπως πλημμύρες ή σεισμούς.

Στο άρθρο 38, που αφορά στη φορολόγηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), παρέχεται η δυνατότητα επιλογής φορολογικού καθεστώτος για νέα ΑΚΕΣ που ιδρύονται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να επιλέξει αν θα φορολογείται το ίδιο το ΑΚΕΣ για τα κέρδη του ή οι μεριδιούχοι με βάση τα μερίδιά τους, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία.

Στο άρθρο 87, που αφορά στην υποβολή στοιχείων για την προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων από δημόσιους φορείς, ορίζονται ανώτατα όρια προστίμων και εισάγονται εξαιρέσεις για περιπτώσεις μικρών σφαλμάτων.

Για παράδειγμα, ένας δήμος που καθυστερεί να αποστείλει στοιχεία μισθοδοσίας υπαλλήλων θα επιβαρύνεται με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ συνολικά, αντί για ανεξέλεγκτα ημερήσια πρόστιμα.

Επιπλέον, μικρά λάθη ή ασήμαντες ελλείψεις δεν θα επιφέρουν ποινές.

 

 

Πηγή:dnews