Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η υποβολή και τον Ιούλιο – Έρχονται νέες φορολογικές ανάσες
Συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι φορολογικές δηλώσεις 2020 χωρίς να καταστούν εκπρόθεσμες μετά από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λόγω της πανδημίας
Το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να μην περιμένει την τελευταία στιγμή για να ανακοινώσει την παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και εδώ και πολλές ημέρες έχει ενημερώσει για αυτήν.
Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 για φυσικά και νομικά πρόσωπα έχει οριστεί για τις 29 Ιουλίου 2020. Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι:
Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έξι φορολογικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν ανάσα ρευστότητας σε ομάδες πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού.
Με τις νέες διατάξεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
Κούρεμα προκαταβολής φόρου: Η μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που πληρώνουν φέτος τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων που θα δείχνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ζημίας το 2020. Το σχέδιο προβλέπει μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν φέτος ζημιές λόγω της πανδημίας.
Κριτήριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 για την προκαταβολή του φόρου τόνισε ότι «εξ αρχής είχαμε πει ότι θα μειωθεί, αυτήν τη στιγμή μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών και μια μεγαλύτερη εξατομίκευση. Δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που δυστυχώς θα είναι οι περισσότερες ζημιογόνες, να πρέπει επί τη βάσει των περσινών κερδών, να δώσουν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας για να σημειώσει στο «δια ταύτα»: «Μελετάται έτσι ώστε να απομειωθεί ή ακόμη και να μηδενισθεί αυτού του τύπου η προκαταβολή φόρου. Είναι εύλογο και σας διαβεβαιώ πως θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να διευκολυνθούν οι πολίτες».
Τέλος επιτηδεύματος: Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019. Η απαλλαγή αφορά περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία από το 2019 και μετά οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος αλλά ειδικά για φέτος θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.
Έκτακτη ρύθμιση: Η νέα έκτακτη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση θα νομοθετηθεί τώρα αλλά θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021 με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού.
Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο της ρύθμισης των 24 δόσεων θα κινείται στην περιοχή του 2,5%.
Πηγή: dikaiologitika.gr