Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της KPMG International, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Τσεχία έχουν κατά σειρά τις πλέον πολύπλοκες φορολογικές νομοθεσίες. Επιπλέον, αυτές αλλάζουν πολύ συχνά μπερδεύοντας τους φορολογουμένους.
Κάθε λίγο και λιγάκι στο Υπουργείο Οικονομικών, ιδιαίτερα όταν αλλάζει η κυβέρνηση, σκαρφίζονται και μια νέα διάταξη, ένα νέο νομοσχέδιο. Το οποίο αντί να απλοποιεί τα πράγματα, τα μπερδεύει ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό και ακολουθούν αμέτρητες μακροσκελείς νέες εγκύκλιοι και νέες ερμηνευτικές διατάξεις για να εξηγήσουν τα σταυρόλεξα και την σπαζοκεφαλιά.
Όλα αυτά για να τα καταλάβεις και να τα θυμάσαι πρέπει να είναι ένας μικρός… Αϊνστάιν!
Το λένε οι ίδιοι οι εφοριακοί. Ο Πρόεδρος τους Μιχάλης Κούπκας με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο περιγράφει την πολυπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας:
«Η φορολογική νομοθεσία έχει γίνει λαβύρινθος και ο μίτος τους Αριάδνης… μαλλιά κουβάρια. Πρόκειται για μια δαιδαλώδη νομοθεσία που ταλανίζει τους εφοριακούς, οι οποίοι καλούνται να την ερμηνεύσουν και να την εφαρμόσουν καθημερινά, αλλά και τους λογιστές και όλους τους Έλληνες πολίτες. Κάθε δύο μήνες κάτι αλλάζει στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Κάθε τρεις μήνες κάτι μεταβάλλεται στον ΕΝΦΙΑ, ενώ κάθε έξι μήνες αλλάζουν διατάξεις στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα».
Η ελληνική μας γλώσσα είναι η πιο πλούσια στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και η πιο κατάλληλη για γενικότητες, αοριστίες και σοφιστείες, για να σε ζαλίζει και να ερμηνεύεις όπως σου γουστάρει. Οι νόμοι στην Ελλάδα, γενικά, είναι γεμάτοι από εκφράσεις όπως π.χ. Υπό την προϋπόθεσιν ότι…, εξαιρούνται οι περιπτώσεις…, εφ’ όσον όμως πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου…, εδάφιο…, το οποίον συνεπληρώθη υπό του νόμου…, όπως περιγράφονται εις την διάταξιν…, λαμβανομένου υπόψιν…, τηρουμένων των διατάξεων…, πλην όμως…, το οποίον έχει διευκρινιστεί διά των διατάξεων…, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται…, εκτός εάν…, κλπ. κλπ. κλπ.