Τι είναι το net billing που έρχεται στα φωτοβολταϊκά για τις πολυκατοικίες

Συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών του κτιρίου με έγγραφη συμφωνία θα απαιτείται πλέον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου.

Το κείμενο, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσδιορίζει καταρχάς τον τρόπο εφαρμογής του net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για νοικοκυριά και εμπορικούς καταναλωτές που αποφασίσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ienergeia.gr,εξειδικεύονται και οι ρυθμίσεις για τη συλλογική αυτοκατανάλωση (π.χ. σε πολυκατοικίες) που είχαν προβλεφθεί στον νόμο 5037/2023.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου, θα απαιτείται εφεξής η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών του κτιρίου με έγγραφη συμφωνία (σήμερα απαιτείται συναίνεση του 100%).

Προβλέπεται συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου (δηλαδή σε πολυκατοικίες και επαγγελματικά κτίρια με εμπορικά καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις) με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).

Τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους.

Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και οι καταναλώσεις των κοινοχρήστων κτιρίων.

Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το net – billing

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, με θέμα την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς και Ενεργειακές Κοινότητες (net-billing).

Μέσω του net-billing η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύει περαιτέρω την αυτοκατανάλωση και την αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από πολίτες και επιχειρήσεις.

Με την εισαγωγή του σχήματος net – billing στην αυτοπαραγωγή, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν με τα προηγούμενα μοντέλα που εφαρμοστήκαν, καθώς ο ταυτοχρονισμός, πλέον, της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

Καθώς η ενέργεια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, με διαφορετική οικονομική αξία μέσα στο 24ωρο της ημέρας, ο ρόλος του ενεργού καταναλωτή/αυτοπαραγωγού (prosumer) διαρκώς κερδίζει έδαφος σε όλα τα πανευρωπαϊκά σχήματα αυτοκατανάλωσης.

Με το net-billing, ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται για την περίσσεια ενέργεια με την τιμή της αγοράς, όπως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτες έως 10.8 kW, αυτό το ποσό θα περνάει απευθείας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.

Δεδομένου ότι οι τιμές της αγοράς ενέργειας τις απογευματινές ώρες είναι υψηλότερες, η εφαρμογή του net-billing δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), μεγιστοποιώντας το οικονομικό όφελος. Επιπλέον η αποθήκευση θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

Στο σχέδιο τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής, με εφαρμογή: α) τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, β) τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και γ) τη συλλογική αυτοκατανάλωση.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκαθίσταται είτε στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση (net billing), είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing).

Επιπρόσθετα, προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια.

 

 

 

Πηγή:dnews