Σοκαριστικές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Oι ιρανικές αρχές φέρεται να ζητούν υπέρογκα χρηματικά ποσά από συγγενείς νεκρών διαδηλωτών. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο BBC, δυνάμεις ασφαλείας κρατούν τις σορούς σε νεκροτομεία και νοσοκομεία, αρνούμενες την ταφή αν δεν καταβληθούν «λύτρα». Οι τιμές που απαιτούνται ξεπερνούν συχνά τα 7.000 δολάρια, ποσό απαγορευτικό για τον μέσο Ιρανό εργάτη.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης, έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 2.435 ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, νοσοκομειακό προσωπικό προειδοποιεί κρυφά τις οικογένειες να παραλάβουν τους νεκρούς τους πριν επέμβουν οι αρχές. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για προσπάθειες του καθεστώτος να παρουσιάσει θύματα ως «μάρτυρες» της κυβέρνησης με αντάλλαγμα τη δωρεάν ταφή.

Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 18.000, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας στοχεύουν πλέον ακτιβιστές και δικηγόρους. Το μπλακάουτ στις επικοινωνίες δυσχεραίνει την καταγραφή της πλήρους έκτασης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τον φόβο και την αιματηρή καταστολή, η ένταση παραμένει υψηλή, με τις οικογένειες να δίνουν έναν απελπισμένο αγώνα για να αποχαιρετήσουν με αξιοπρέπεια τους δικούς τους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Σοκ από την παραδοχή για 2.000 νεκρούς και επικείμενη εκτέλεση διαδηλωτή