Στην ενεργοποίηση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής που θα διευκολύνει την καταγραφή ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και θα επιταχύνει τη διαδικασία των αποζημιώσεων προχωρεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η εφαρμογή αυτή, σχεδιασμένη για χρήση από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή έγχαρτη διαδικασία καταγραφής με μια ηλεκτρονική μέθοδο, επιτρέποντας τη γρήγορη και ακριβή αποτύπωση των ζημιών μέσω φορητών συσκευών.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη τόσο online όσο και offline, προσφέροντας τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να καταχωρούν δεδομένα ακόμη και σε περιοχές χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα θα συγχρονίζονται αυτόματα μόλις η συσκευή συνδεθεί με το δίκτυο. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι αυτοψίες που θα καταγράφονται θα αποθηκεύονται κεντρικά, επιτρέποντας περαιτέρω επεξεργασία, στατιστική ανάλυση και επιτελικό έλεγχο.

Τα ηλεκτρονικά δελτία αυτοψίας θα φέρουν την ίδια νομική ισχύ με τα παραδοσιακά έγγραφα και η πρόσβαση στην εφαρμογή θα απαιτεί την αυθεντικοποίηση των υπαλλήλων μέσω κωδικών δημόσιας διοίκησης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τους κωδικούς Taxisnet για ιδιώτες μηχανικούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των δεδομένων, με το Υπουργείο να είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία τους, ενώ η εφαρμογή θα φιλοξενείται στο Cloud.

Η νέα εφαρμογή έχει δοκιμαστεί πιλοτικά με θετικά αποτελέσματα, και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το επόμενο διάστημα. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, οι αρμόδιες αρχές θα επιταχύνουν τη διαδικασία υποστήριξης των πληγέντων περιοχών.

Για παράδειγμα μετά από μια μεγάλη πλημμύρα σε αγροτικές περιοχές, οι τοπικοί υπάλληλοι θα αναλάβουν να αξιολογήσουν τις ζημιές στις αγροικίες και στις αποθήκες.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, θα μπορούν να καταχωρήσουν γρήγορα την κατάσταση των κτιρίων, επιλέγοντας την κατηγορία που ταιριάζει (π.χ., αποθήκη, αγροικία) και συμπληρώνοντας λεπτομέρειες για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Το σύστημα θα επιτρέπει την άμεση αποστολή των αποτελεσμάτων στους αγρότες είτε μέσω email είτε μέσω SMS, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση της αυτοψίας και τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να λάβουν.

Χάρη στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η κυβέρνηση θα μπορεί να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει γρηγορότερα τις αιτήσεις για την κρατική αρωγή.

 

 

 

Πηγή:dnews