«Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα», τόνισε εμφατικά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην πρωτοποριακή πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο. Η ενέργεια αυτή, καρπός συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με το Υπουργείο Εξωτερικών και συναρμόδια υπουργεία, αποτυπώνει για πρώτη φορά σε χάρτη τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της χώρας, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την ημέρα έκδοσης του χάρτη ως «πολύ σπουδαία», καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε ότι η χώρα κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη βάσει σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σχετικά με τον αντίστοιχο τουρκικό χάρτη, ο Υπουργός σημείωσε πως σε περίπτωση διαφορετικών εκδοχών, υπάρχει η οδός του συνυποσχετικού για την επίλυση των ζητημάτων των αποκλειστικών ζωνών. Επισήμανε δε, πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καταγράφει τη μέγιστη δυνητική έκταση των θαλάσσιων ζωνών της, οριοθετώντας λεπτομερώς τις χρήσεις τους, υλοποιώντας μια υποχρέωση που απορρέει από την ευρωπαϊκή οδηγία και ασκώντας τα δικαιώματα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο.

Απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε τις δύο σημαντικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία που προηγήθηκαν και ενσωματώθηκαν στον χάρτη. Τόνισε δε, πως η κυβέρνηση έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην εξωτερική πολιτική, με τον ΘΧΣ να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Υπογράμμισε επίσης ότι η σημερινή εξέλιξη διευρύνει το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε πως η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον Πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την επιδίωξη ειρηνικών σχέσεων.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ