Αιχμές κατά των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων για το άσυλο διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στον χαιρετισμό του χθες το βράδυ στη Σκιάθο, κατά την έναρξη των συζητήσεων του 27ου Συμποσίου της Σύμης.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αντισυνταγματικά, απαράδεκτα μέτρα» που πιστεύουν πως το προσφυγικό «λύνεται με άρνηση δικαιωμάτων και στρατιωτικοποίηση των συνόρων», τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια προσφύγων.

Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε την κατάσταση αυτή με μια ευρύτερη «συστημική αποτυχία», την οποία απέδωσε σε έναν «ανεξέλεγκτο παγκόσμιο καπιταλισμό, υπερσυγκέντρωση πλούτου, διάβρωση του δημόσιου συμφέροντος και αποδυνάμωση των πολιτικών θεσμών». Ως απάντηση σε αυτή την «αυταρχική διολίσθηση», πρότεινε «περισσότερη δημοκρατία. Και περισσότερη ανθρωπιά».

«Ας θυμόμαστε: Η πιο ισχυρή δύναμη απέναντι στην τυραννία δεν είναι απλώς οι νόμοι ή οι συμφωνίες – είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται. Άνθρωποι που τολμούν να σταθούν μαζί και να πουν: Μπορούμε να χτίσουμε ένα άλλο μέλλον», επισήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι σε έναν κόσμο κατακερματισμένο από την απογοήτευση, τον φόβο και το μίσος, το φετινό Συμπόσιο στη Σκιάθο αποτελεί «ίσως την πιο ριζοσπαστική πράξη όλων: Να σκεφτούμε μαζί. Να αισθανθούμε μαζί. Να φανταστούμε ξανά».

Ο πρώην πρωθυπουργός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο της Σύμης, ευχαριστώντας τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, τους εθελοντές, καθώς και τους συνεργάτες και υπότροφους του Agora Project, μεταξύ των οποίων και νέους Κινέζους από διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις στο επίκεντρο του Συμποσίου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε στο επίκεντρο της φετινής συνάντησης τις μείζονες προκλήσεις της εποχής μας: την άνοδο του αυταρχισμού, την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την τεχνολογία χωρίς ηθική και τις ανθρωπιστικές καταστροφές παγκοσμίως. Μίλησε για μια «παγκόσμια αυταρχική αναδίπλωση», όπου «δικαιώματα περιστέλλονται, οι ελευθερίες συρρικνώνονται, η διαφωνία ποινικοποιείται», τονίζοντας ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη, αλλά «περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη ανθρωπιά».

Εξέφρασε την ανησυχία για την κλιματική κρίση, που «κυριολεκτικά κάνει τον πλανήτη μας να καίγεται», επισημαίνοντας την άμεση αίσθησή της στη Σκιάθο με ξηρασίες και προειδοποιήσεις για πυρκαγιές. Τόνισε επίσης τις «καλπάζουσες ανισότητες που διαβρώνουν τις δημοκρατίες μας», όπου μια «νέα ολιγαρχία καταλαμβάνει θεσμούς, διαβρώνει την εμπιστοσύνη, διασπείρει παραπληροφόρηση και φιμώνει τη διαφωνία».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανησυχία για «τεχνολογίες χωρίς ηθική» και τη φρίκη της «βαρβαρότητας, τη σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας που εξευτελίζει ζωές, αξιοπρέπεια και μέλλον» σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή (Γάζα), το Σουδάν και η Ουκρανία. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτού του παγκόσμιου κύματος αυταρχισμού, οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» βρίσκονται παντού – «μετανάστες, μειονότητες, ευάλωτοι – που κατηγορούνται για κρίσεις που δεν προκάλεσαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ