20-Απριλίου του 1941-ο βομβαρδισμός.

27Απριλίου η είσοδος των Γερμανών και η αυτοκτονία της μετά το έπος του 1940 και τη νίκη της Ελλάδας κατά των Ιταλών στο μέτωπο  της Αλβανίας, στον πόλεμο από τις αρχές του Απριλίου του 1941 μπήκε στον πόλεμο και η Γερμανία.

Έτσι, τα Γερμανικά στρατεύματα και οι αεροπορικές της δυνάμεις, είχαν ενωθεί με τις με τις Ιταλικές, για την κατάκτηση της Ελλάδας.

Ήδη, από τις αρχές Απριλίου βρίσκονταν στην Ελλάδα, η 80η μοίρα των Αγγλικών μαχητικών της RAΦ και καταδίωκαν στον ουρανό της Αθήνας, τα  Ιταλικά αεροπλάνα.

Όμως μετά που η Γερμανία, μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Ιταλίας, επιδόθηκε, με 150 περίπου μαχητικά καθέτου εφορμήσεως, επάνω από την Αθήνα τη καταστροφή της Αθήνας.

Η αερομαχία, εκείνη την ημέρα, στις 20-Απριλίου 1941 πάνω από την Αθήνα, μπορεί να μην κράτησε ούτε μια ώρα, όμως οι Γερμανοί έχασαν τουλάχιστον 22 μαχητικά αεροπλάνα της Λουφτβάφς μαζί με τους πιλότους, ενώ οι βρετανοί έχασαν μόνο 5 από τα 12 αεροπλάνα και 4 άνδρες καθόσον ο ένας από τους πιλότους, έπεσε με αλεξίπτωτο και σώθηκε.

Την αερομαχία αυτή, επάνω από την Αθήνα, μεταξύ των Αγγλικών και Γερμανικών μαχητικών αεροπλάνων, την περιγράφει υπέροχα  ο Ρόλαχντ Ντάλ,  ένας εκ των 12 τότε πιλότων, 25 ετών κατά τον χρόνο της αερομαχίας και μετέπειτα σπουδαίος Άγγλος Συγγραφέας, στο βιβλίο του «Σόλο πορεία» με την ονομασία «η Μάχη της Αθήνας» αναφερόμενος στην μάχη της 20ης Απριλίου 1941 στα συναισθήματα του και στο πως διασώθηκε μαζί με τους άλλους 8 πιλότους της RAΦ.

Δυστυχώς, μια εβδομάδα μετά, το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, μετά την πτώση του μετώπου στη Μακεδονία, εισήλθαν οδικώς οι Γερμανοί στην Ελλάδα και τα πρώτα Γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα και στις 8.30π.μ περίπου, έστησαν την Γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, στην Ακρόπολη, καθώς και στο κτήριο της Δημαρχίας των Αθηνών και έτσι, πλέον άρχιζε για τέσσερα επόμενα χρόνια, η μαύρη κατοχή.

Το πρωινό εκείνο, η συγγραφέας, Πηνελόπη Δέλτα, δεν άντεξε να βλέπει από το μπαλκόνι του σπιτιού της να εισέρχονται τα Γερμανικά στρατεύματα στην Αθήνα και αυτοκτόνησε για να μην συλληφθεί και πέσει αιχμάλωτη στα χέρια των Γερμανών.(1874-1941).

Η Πηνελόπη Δέλτα, ήταν κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Υπήρξε σπουδαία συγγραφέας κυρίως παιδικών βιβλίων – μυθιστορημάτων, όπως «Παραμύθι χωρίς όνομα», «ο μάγκας», «Μυστικά του βάλτου» κ. άλλα.

Κατερίνη 27-4-2021

Επιμέλεια κειμένου

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Δικηγόρος Κατερίνης