Μεγαλώνει η ισραηλινή πίεση στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Πλέον, μια εβδομάδα μετά την ανάφλεξη στην περιοχή, εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το τοπικό υπουργείο που ελέγχει η Χαμάς, τουλάχιστον 212 Παλαιστίνιοι -συμπεριλαμβανομένων 61 παιδιών- έχουν βρει τραγικό θάνατο, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.500.

Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα -αν δεν είναι ήδη- της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις υποδομές να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές, ενώ βασικές ανάγκες των κατοίκων δεν εξυπηρετούνται. Εκτός από τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Χαμάς, ισχυρό πλήγμα έχουν υποστεί ηλεκτροφόρα καλώδια και σωλήνες νερού.

Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν στη Γάζα ζητούν βοήθεια

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη Γάζα μέχρι στιγμή, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον έντονο βομβαρδισμό στην περιοχή και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην έχει την παραμικρή διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Αγκαλιάζοντας το νεογέννητο μωρό της σε μια αίθουσα σχολείου, η Σουχίρ αλ-Αρμπέιν παραθέτει στο ενημερωτικό δίκτυο Al Jazeera τις βασικές ανάγκες όσων εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.

«Χρειαζόμαστε φαγητό, ρούχα, παπλώματα, στρώματα και γάλα» σημειώνει. «Η πλάτη μου πονάει, επειδή κοιμάμαι πάνω σε ένα λεπτό κάλυμμα στο πάτωμα».

Η ίδια αναγκάζεται να ζητήσει πάνες για τον γιο της. «Προσπαθώ να τον θηλάσω, αλλά είναι ακόμα πεινασμένος και συνεχίζει να κλαίει».

Η 30χρονη συγκαταλέγεται στις εκατοντάδες οικογένειες που ζούσαν στα βόρεια και ανατολικά της Γάζας και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ τούς επιτίθονταν.

Οι οικογένειες, περπατώντας για αρκετά χιλιόμετρα στο σκοτάδι, έφτασαν στο σχολείο al-Jadeeda, ένα από τα πολλά που διοικείται από τον ΟΗΕ. «Δεν υπήρχαν διαθέσιμα αυτοκίνητα ή άλλα μέσα μεταφοράς» δηλώνει η ίδια, της οποίας το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή Shujaiyah, στα βορειοανατολικά της Γάζας.

Για την Umm Jamal al-Attar, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή και η οικογένειά της έχουν εκτοπιστεί. Όπως λέει στο Al Jazeera, επί 40 ημέρες βρισκόταν σε σχολείο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, όπου το Ισραήλ σκότωσε περισσότερους από 2.100 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 1.462 αμάχων σε διάστημα 50 ημερών.

Η Umm Jamal, ο σύζυγός της και τα πέντε παιδιά του έτρεξαν έξω από το σπίτι τους στη βόρεια πόλη Beit Lahia, αφού ένα γειτονικό σπίτι δεχόταν επίθεση από ισραηλινό πύραυλο. Η επίθεση σκότωσε τη Lamya al-Attar και τα τρία παιδιά της που ζούσαν σε ένα διαμέρισμα στο δεύτερο όροφο.

«Οι Ισραηλινοί μάς βομβαρδίζουν με πυραύλους» λέει η Umm Jamal, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιστρέψει σπίτι για να πάρει ρούχα ή φαγητό. «Πρέπει να αποσπούμε την προσοχή των παιδιών μας με παιχνίδια ή οτιδήποτε που θα βγάλει από το μυαλό τους τον βομβαρδισμό και τον φόβο που έζησαν» λέει. «Ο βομβαρδισμός είναι το μόνο για το οποίο μιλούν τώρα».

 

Πηγή: in.gr

Πηγή φωτό: Aljazeera