Tο πρώτο μωρό, προερχόμενο από τρία DNA, ήρθε στη ζωή στη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον κόσμο της επιστήμης.

Μια πρωτοποριακή -και κατά άλλους αμφιλεγόμενη- διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χρησιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας το DNA τριών ανθρώπων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο ΗΒ, όπως επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA του μωρού προέρχεται από τους δύο γονείς τους και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δωρήτρια γυναίκα.

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες και αποσκοπεί στην πρόληψη της κληρονομικότητας ανίατων ασθενειών από τα παιδιά.

Έχουν γεννηθεί λιγότερα από πέντε μωρά με τέτοια διαδικασία, αλλά δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση του BBC.

H τεχνική, γνωστή ως «μιτοχονδριακή δωρεά» (MDT), χρησιμοποιεί ιστό από τα ωάρια υγιών γυναικών δοτριών για τη δημιουργία εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς μεταλλάξεις που φέρουν οι μητέρες τους και είναι πιθανό να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.

Η έρευνα για την MDT, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων (MRT), πρωτοστάτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο από γιατρούς του Κέντρου Γονιμότητας του Νιουκάστλ.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν γυναίκες με μεταλλαγμένα μιτοχόνδρια προκειμένου να αποκτήσουν μωρά χωρίς τον κίνδυνο να μεταβιβάσουν γενετικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι κληρονομούν όλα τα μιτοχόνδριά τους από τη μητέρα τους, μπορούν να επηρεάσουν όλα τα παιδιά που θα αποκτήσει μια γυναίκα.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr