Στις 22 ή το αργότερο 29 Μαρτίου θα ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει με χρήση sms στο 13032 και όχι με click away. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι με την αποστολή του sms στο 13032 ο πολίτης θα έχει μέχρι τρεις ώρες στη διάθεσή του προκειμένου να επισκεφτεί τα καταστήματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε όσα είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου, ότι μέσα Απριλίου θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών» είπε στα Παραπολιτικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει με το λιανεμπόριο, στη συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου στις τάξεις και στα μέσα Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και η εστίαση. Πάντως, όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο Σύστημα Υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

 

SMS 13032: Έτσι θα στέλνετε μήνυμα για ψώνια στα καταστήματα

Μόνο με SMS στο 13032 θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα όποτε και αν ανοίξει το λιανεμπόριο. Το SMS στο 13032 θα έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Οι περιορισμοί, βέβαια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα περιορίζονται μόνο στον χρονικό περιορισμό αλλά και στα άτομα που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος – βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ. – και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 

Το SMS στο 13032 θα έχει την εξής μορφή:

Μετακίνηση, ονοματεπώνυμο, εμπορικό κέντρο

Η απάντηση που θα δίνεται στους καταναλωτές είναι η εξής:

 

Η φωτογραφία αποδεικνύει ότι η εφαρμογή για τα SMS στο 13032 είναι ήδη έτοιμη και μπορεί ο καθένας να στέλνει μηνύματα.

Για τους υπόλοιπους λόγους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κωδικοί με SMS στο 13033.