Συχνά, ιδίως αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι για να πιούμε νερό μέσα στο αυτοκίνητο. Πόσους κινδύνους όμως έχει αυτή η κατά τα άλλα, αθώα μας συνήθεια;

Με το καλοκαίρι να έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του και τον υδράργυρο να… χτυπάει κόκκινο, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας με τέτοιο τρόπο ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η αφυδάτωση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκεφάλους, γενική δυσφορία, ανεξήγητη κόπωση κ.ο.κ.

Οι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης κατά την οδήγηση είναι παρόμοιες με αυτές της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά μας όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

Κάθε επιβάτης ενός οχήματος, λοιπόν, που κυκλοφορεί μέσα στο λιοπύρι στους δρόμους των πόλεων, οφείλει να έχει μαζί του ένα μπουκάλι με νερό το οποίο θα τον δροσίσει. Το αθώο, ωστόσο, μπουκάλι από «σύμμαχος» μας κατά τις μετακινήσεις μας, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ύπουλο εχθρό.

Αυτό διότι ένα διαφανές μπουκάλι γεμάτο με νερό λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ήλιου σε ένα σημείο της καμπίνας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σπίθα. Αυτή στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε πυρκαγιά, θέτοντας σε τεράστια κίνδυνο τόσο εμάς όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτό το εφιαλτικό σενάριο έχουν κρούσει δεκάδες φορές τα Πυροσβεστικά Σώματα πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Οκλαχόμα των ΗΠΑ η οποία έχει δημοσιεύσει και ένα χαρακτηριστικό βίντεο (δείτε το παρακάτω).

 

Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητο να μην αφήνουμε το μπουκάλι σε χώρους της καμπίνας που είναι εκτεθειμένα στις ακτίνες του ήλιου όπως είναι για παράδειγμα το κάθισμα του συνοδηγού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ένα αυτοκίνητο που δεν βρισκεται σε ασφαλές σημείο μπορεί να μας βλάψει και με άλλον τρόπο: Όταν έχουμε αναπτύξει υψηλή ταχύτητα και αναγκαστούμε να φρενάρουμε ξαφνικά και απότομα, τα αντικείμενα που είναι «χαλαρά» μέσα στο αυτοκίνητο πολλαπλασιάζουν το βάρος τους και μετατρέπονται σε επικίνδυνα αντικείμενα που μπορούν να χτυπήσουν τον οδηγό ή τους επιβάτες.

Επί παραδείγματι, όταν φρενάρουμε με 60 χλμ./ώρα, ένα μπουκάλι ενός λίτρου θα μας χτυπήσει με δύναμη ισοδύναμη με 60 κιλά.

Για αυτό και πρέπει να το μεταφέρουμε στην θήκη των πάνελ των θυρών, το ντουλαπάκι του συνοδηγού ή σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μπουκάλι νερού που υποβάλλεται σε υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την αναπαραγωγή για βακτηρίδια, ειδικά αν έχουμε ήδη πιει από αυτό.

 

Πηγή:carandmotor