Το μεγάλο μυστήριο του γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες έχει πιθανότατα τις ρίζες του στο σπέρμα και τα ωάρια που είναι κεντρικά στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία έδειξαν για πρώτη φορά στα σπονδυλωτά ότι τα κύτταρα που αναπτύσσονται στα ωάρια στα θηλυκά και στο σπέρμα στα αρσενικά οδηγούν στις σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων, ενώ η αφαίρεση αυτών των κυττάρων θα είχε ως αποτέλεσμα ζώα με το ίδιο προσδόκιμο ζωής!

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα μικρό ψάρι γλυκού νερού (killifish) που φτάνει στη σεξουαλική του ωριμότητα σε δύο εβδομάδες και ζει για μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας παρόμοιος βιολογικός μηχανισμός θα μπορούσε να επηρεάζει τις διαφόρες στο προσδόκιμο ζωή των ανθρώπων αλλά κι άλλων ειδών.

«Η διαδικασία γήρανσης στο killifish είναι παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου, οπότε δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι απαραίτητα… πιο περίπλοκοι», σημειώνει ο καθηγητής Tohru Ishitani, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης α[πό το Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

«Νομίζω ότι αυτή η έρευνα θα αποτελέσει εφαλτήριο για την κατανόηση του ελέγχου της γήρανσης στους ανθρώπους».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν περίπου 5% περισσότερο από τους άνδρες. Μια πληθώρα παραγόντων συμβάλλει στην ανισότητα αυτή, με τους νέους άνδρες να πεθαίνουν συχνότερα σε ατυχήματα ή λόγω αυτοκτονίας και τις γυναίκες να ακολουθούν συχνότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτή η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής εμφανίζεται όμως και σε άλλα είδη: οι θηλυκοί πίθηκοι ας πούμε ζουν περισσότερο από τους αρσενικούς συντρόφους τους.

Για τους ανθρώπους, οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων χωρών. Το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους που θα γεννηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2020 και 2022 είναι 78,6 έτη για τους άνδρες και 82,6 έτη για τις γυναίκες.

Στη Ρωσία, πάλι, οι άνδρες τείνουν να πεθαίνουν περίπου 13 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.

Ο Ishitani δήλωσε ότι η ύπαρξη σπέρματος ή ωαρίων είναι μία από τις πιο προφανείς διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οπότε ήταν λογικό να διερευνηθεί αν έχουν ή όχι αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής.

Σε μια σειρά πειραμάτων, η ομάδα του έδειξε ότι η διακοπή της παραγωγής γεννητικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται σε σπέρμα ή ωάρια, οδήγησε σε μακροβιότερους άνδρες αλλά σε γυναίκες που πέθαιναν νεότερες, κλείνοντας ουσιαστικά το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

«Περιμέναμε πως η αφαίρεση των γεννητικών κυττάρων θα παρέτεινε τη διάρκεια ζωής τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών, ωστόσο χάρισε… παράταση μόνο στη διάρκεια ζωής των αρσενικών, μειώνοντας αντίθετα τη διάρκεια ζωής των θηλυκών», δήλωσε ο Ishitani.

«Ήταν απροσδόκητο, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως στις διαφορές των δύο φύλων στο προσδόκιμο ζωής».

 

Πηγή:dnews