Γιατί «παγώνει» προς το παρόν η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Οι ενστάσεις του διαγωνισμού πρόσληψης των πανεπιστημιακών αστυνόμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εκπαίδευση και η ανεπαρκής υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχει καθυστερήσει την υλοποίηση δημιουργίας της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης 400 ατόμων, που θα στελέχωναν σε πρώτο στάδιο τον νέο θεσμό, ενώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόσληψης καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4.967 άτομα!
Μετά την δημοσιοποίηση των πινάκων, δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών, κατά το οποίο υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, που ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην περίπτωση που αποφανθεί το ΣτΕ, οι προσληφθέντες θα μπουν στις αστυνομικές σχολές για την βασική τους εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας συμπτύχθηκε στους τέσσερις από τους έξι μήνες.
Το καλύτερο ενδεχόμενο εγκατάστασης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αναφορικά με το χρονικό διάστημα, είναι την Άνοιξη του 2022.
Ακόμη και αν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, δεν έχουν υλοποιηθεί τα προπαρασκευαστικά έργα τοποθέτησής τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως μαγνητικές πύλες, κάμερες ασφαλείας και χώροι εγκατάστασης των ίδιων και των κέντρων επιχειρήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Σημειώνεται ότι οι νέο-προσληφθέντες θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια μαζί με πεπειραμένους αστυνομικούς, ενώ διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), θα είναι Αστυνομικός Διευθυντής που προέρχεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Από τους προσληφθέντες, ένα μεγάλο ποσοστό ήταν πτυχιούχοι ή απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς ο διαγωνισμός έδινε «πριμ» μοριοδότησης, έως και 1.000 μόρια. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε αλλάξει προτεραιότητες δείχνοντας προτίμηση σε άτομα εξοικειωμένα με το Πανεπιστημιακό περιβάλλον που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ομαλά στους ειδικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν σε τυχόν έκνομες ενέργειες εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Έτσι τα κριτήρια που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις, αντικαταστάθηκαν με το «bonus» των έξτρα μορίων, όχι με την στρατιωτική θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά την φοίτηση και την εξοικείωση σε οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Από το Υπουργείο, ποντάρουν ότι οι εκπαιδευμένοι Ειδικοί Φρουροί που θα έχουν …παρελθόν σε πανεπιστημιακούς χώρους θα είναι πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενα δύσκολα διαχειρίσημες καταστάσεις εντός των Ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν στο μέλλον την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), είναι 1.033 Ειδικοί Φρουροί. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ.
Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναμένεται να λειτουργήσουν κέντρα επιχειρήσεων με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Οι κατασκευές συγκεκριμένων υποδομών, όπως μαγνητικές πύλες-«τουρνικέ», κάμερες και χώροι δημιουργίας αυτών των κέντρων επιχειρήσεων, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει στα περισσότερα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι «πανεπιστημιακοί» αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Μία ακόμη καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.
Πηγή: aftodioikisi.gr