Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε με θετικό τόνο και αισιοδοξία στα παιδιά μας;

Ως γονείς, περνάμε αρκετό χρόνο εστιάζοντας στον τρόπο που τα παιδιά μας μιλούν και μας συμπεριφέρονται. Τα διορθώνουμε και τους δείχνουμε τον σωστό τρόπο και φροντίζουμε να χρησιμοποιούν καλούς τρόπους, απομακρύνοντάς τα από αγενείς συμπεριφορές.

Αλλά μπορεί να μην δίνουμε πάντα σημασία στο τι λέμε και στο πώς το λέμε, γεγονός που επηρεάζει εξίσου την ψυχοσύνθεση και ανάπτυξη του παιδιού.

Γιατί πρέπει να μιλάμε με θετικό τόνο

Μερικοί σημαντικοί λόγοι για για τους οποίους ο τόνος της φωνής σας και οι λέξεις που χρησιμοποιείτε μπορούν να κάνουν την επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις καλύτερες, περιλαμβάνουν:

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακούσουν πράγματι

Αυτή είναι η βασική λογική. Τι θα προτιμούσατε κάποιον που σας μιλάει με έναν σκληρό ή επικριτικό τόνο ή κάποιο που απευθύνετε σε εσάς με ήρεμη, θετική φωνή και λογικά επιχειρήματα;

Ακόμα κι αν υπάρχει διαφωνία ή πρέπει να διορθώσετε κάτι που κάνει το παιδί σας, μια ήπια φωνή, ακόμα και αν είναι σταθερή, είναι πιθανό να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του παιδιού σας και θα είναι πιο πιθανό να ακούσει αυτά που λέτε και να τα υλοποιήσει γιατί είναι σε θέση να τα κατανοήσει.

Η σκληρότητα έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική

Όταν φωνάζετε ή μιλάτε επιθετικά στο παιδί σας, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε καλά αποτελέσματα και μπορεί ακόμη και να βλάψετε τη σχέση σας.

Στην πραγματικότητα, ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι οι φωνές είναι τόσο επιβλαβείς όσο και η επιθετική πειθαρχία.

Σίγουρα, το παιδί σας μπορεί να ακούσει βραχυπρόθεσμα, αλλά αν θέλετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ρυθμίσει τη δική του συμπεριφορά, το να του μιλήσετε όμορφα αποτελεί σίγουρα καλύτερο τρόπο.

Θα μάθουν να είναι αισιόδοξα από νωρίς

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσει όμορφα είναι να του μιλήσετε όμορφα. Και αν το επικρίνετε συνεχώς και του μιλάτε σκληρά; Τότε είναι μόνο λογικό να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο όχι μόνο σε εσάς αλλά και στους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του.

 

Πηγή: imommy.gr