Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα, θρησκευτική αλλά και εθνική.

Όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν και τιμούν όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στην επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό.

Παράλληλα την ίδια ημέρα είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και τιμούμε την επέτειο της αναγγελίας της γέννησης του Χριστού.

Παραδοσιακά την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο που συνοδεύεται με σκορδαλιά, αν και βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής που θεωρείται η πιο αυστηρή περίοδος νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πως όμως έχει καθιερωθεί αυτό το γευστικό έθιμο και ποια η σημασία του για τον ελληνικό λαό;

Ο μπακαλιάρος που αυτήν την ημέρα συνηθίζουμε να τρώμε, δεν είναι ελληνικό ψάρι. Η καταγωγή του είναι από τον βορειονατολικό Ατλαντικό. Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός το 15ο αιώνα επειδή μπορούσε να καταναλωθεί “παστός”, πράγμα που τον καθιστούσε τρόφιμο φθηνό και εύκολο να συντηρηθεί. Οι κάτοικοι κυρίως της ενδοχώρας ήταν δύσκολο να προμηθευτούν ψάρια καθώς θεωρούνταν ακριβό και πολυτελές είδος τροφής, όπως αναφέρει το debater.gr.

Καθιερώθηκε λοιπόν εύκολο φαγητό για την 25η Μαρτίου καθώς τα φρέσκα ψάρια δεν ήταν προσβάσιμα στον κόσμο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η σκορδαλιά συμπλήρωσε το γεύμα με το μπακαλιάρο και έτσι καθιερώθηκε κατά κάποιον τρόπο σαν ελληνική συνταγή. Ο λόγος που ξεκίνησε να συνοδεύεται ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά πιθανόν να ήταν για να κρατηθεί η πίεση μας σε φυσιολογικά επίπεδα από το πολύ αλάτι του συγκεκριμένου ψαριού.

 

Πηγή: thestival.gr