Συστατικά

250 γρ. μαύρα φασόλια, ξερά
50 γρ. φακές πράσινες
50 γρ. φακές μαύρες
50 γρ. φακές κόκκινες
200 γρ. κινόα
600 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών

1 κιλό γλυκοπατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.γ. σκόρδο
2 κ.σ. θυμάρι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 ματσάκι κόλιανδρο

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μουλιάζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό σε ένα μπολ, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.
Σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό (2 λίτρα) σε μέτρια φωτιά να πάρουν μια βράση. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό, τα φασόλια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Με το που πάρει βράση το νερό, σουρώνουμε και αλλάζουμε το νερό. Κάνουμε την ίδια διαδικασία συνολικά 4 φορές.
Βράζουμε τα φασόλια για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε τα φασόλια σε ένα μπολ μέχρι να τα χρειαστούμε.
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τις πράσινες και τις μαύρες φακές για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο μπολ με τα φασόλια.
Βάζουμε σε ένα μπολ τις κόκκινες φακές.

Τις καλύπτουμε με βραστό νερό μέχρι να καλυφθούν και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε και αυτές στο μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κινόα, τα 400 γρ. νερό και τον κύβο. Αφήνουμε να βράσει η κινόα και να απορροφήσει όλο το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε την κινόα στο ίδιο μπολ με τα φασόλια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια 1 εκ.
Τις προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον κόλιανδρο.
Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20×30 εκ. και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.

Αποσύρουμε το πυρίμαχο από τον φούρνο και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

 

 

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com