Google Maps VS κοντέρ: Γιατί δείχνουν διαφορετική ταχύτητα στο αυτοκίνητο
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ταχύμετρο και Google Maps χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο για τον υπολογισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η ταχύτητα που εμφανίζει το Google Maps στη οθόνη του κινητού σας ή στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου σας, συχνά διαφέρει από αυτή που δείχνει το κλασικό ταχύμετρο του οχήματός σας;
Αυτή η φαινομενικά μικρή ασυμφωνία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά όταν προσπαθείτε να τηρήσετε τα όρια ταχύτητας ή να υπολογίσετε την ώρα άφιξής σας.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους λόγους πίσω από αυτή τη διαφορά και ας δούμε τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν βρίσκεστε στο τιμόνι.
Η διαφορά στην ένδειξη ταχύτητας μεταξύ του Google Maps και του ταχύμετρου του αυτοκινήτου σας πηγάζει από τις θεμελιωδώς διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν για τον υπολογισμό της.
Το Google Maps βασίζεται στο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) για να παρακολουθεί την τοποθεσία σας και να υπολογίζει την ταχύτητά σας.
Χρησιμοποιώντας σήματα από δορυφόρους, το GPS μπορεί να προσδιορίσει τη θέση σας με αξιοσημείωτη ακρίβεια, ακόμη και μερικών μέτρων. Η ταχύτητά σας υπολογίζεται στη συνέχεια με βάση την απόσταση που διανύσατε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, το ταχύμετρο του αυτοκινήτου σας λειτουργεί με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο. Χρησιμοποιεί αισθητήρες που είναι συνδεδεμένοι στους τροχούς για να μετρήσει πόσο γρήγορα περιστρέφονται.
Αυτή η πληροφορία μετατρέπεται στη συνέχεια σε ένδειξη ταχύτητας στο ταμπλό σας.
Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και η πίεση των ελαστικών σας, ακόμη και η κατάσταση του οδοστρώματος.
Επιπλέον, πολλές εταιρείες καλιμπράρουν το ταχύμετρο ώστε να καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία που τους απαγορεύει να παρουσιάζουν ταχύτητα κίνησης στα κοντέρ των αυτοκινήτων τους χαμηλότερη από την πραγματική και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί των οχημάτων τους δεν θα υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας έστω και κατά λάθος.
Λόγω αυτής της τακτικής των αυτοκινητοβιομηχανιών, των διάφορων εξωτερικών παραμέτρων που αναφέραμε (πίεση, μέγεθος ελαστικών) και του γεγονότος ότι το Google Maps βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα, η μέτρηση της ταχύτητάς του είναι γενικά πιο ακριβής από αυτή του ταχύμετρου του αυτοκινήτου σας και καλό είναι να την εμπιστεύεστε.
Η διαφορά μεταξύ των δύο ενδείξεων μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 5 με 7 χλμ./ώρα, αλλά αν παρατηρήσετε μεγαλύτερη απόκλιση, καλό είναι να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας ή ακόμα και να απευθυνθείτε σε έναν μηχανικό για να ελέγξει το ταχύμετρό σας.
Πηγή:typosthes