Γρηγόρης Μιτσοκάπας, Πρόεδρος Ε.Π.Μ. Κατερίνης: «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τη συναυλία της χρονιάς»
Κορωνοϊού συνεπακόλουθα. Άλλωστε η παγκόσμια πανδημία ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και τον πολιτισμό. Αναστολές λειτουργιών σχεδόν παντού. Το ίδιο και στο πολιτισμικό προϊόν. Τι μας στέρησε φέτος η πανδημία;
Πρωτίστως, όπως μας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της χορωδίας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, μια εκδήλωση θεσμός στα εορταστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, φέτος εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε σε ακύρωση. Είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί μέσω διαδικτύου.
Τρεις καθόλα καταξιωμένες και αξιόλογες χορωδίες θα απέδιδαν Χριστουγεννιάτικους ύμνους και ακούσματα. Οι χορωδίες του Αγίου Ρεμιγίου του Bergheim Κολωνίας (Manfred Hettinger Regional kantor), η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος (Χοράρχης Δημήτριος Μανούσης) και η αντίστοιχη της Εστίας Πιερίδων Μουσών (Μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης).
Η συνύπαρξη τριών Εκκλησιών. Ορθόδοξης, Ευαγγελικής, Καθολικής.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Στις αρχές του φετινού φθινοπώρου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, με ανοικτή επιστολή προς την κοινωνία των πολιτιστικών φορέων, εξέφραζε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την όλη εξέλιξη των δραστηριοτήτων των συλλόγων, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι για λόγους προστασίας αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες των τμημάτων της Εστίας. Εύλογο και λογικό. Μάλιστα επισήμανε το μη ξεκάθαρο πλαίσιο που επέβαλαν για τις δράσεις των πολιτιστικών σωματείων τα αρμόδια υπουργεία.
Σήμερα, τρεις περίπου μήνες μετά και με τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας, αναμφίβολα η …υποστολή συνεχίζεται. Ο κ. Μιτσοκάπας, σίγουρα με την όλη εξέλιξη της αναστολής των δραστηριοτήτων του φορέα που εκπροσωπεί, αλλά και των υπόλοιπων βέβαια, δε νοιώθει και ιδιαίτερα καλά, αλλά μπροστά στον κίνδυνο επανατοποθετείται σχετικά:
«Μπορεί η λέξη πολιτισμός να έχει ίσως και πάνω από 300 προσδιορισμούς και να σημαίνει για τον καθένα μας και κάτι άλλο, όμως μέσα στη λέξη πολιτισμός εμπεριέχονται οι κανόνες που λειτουργεί η κοινωνία. Οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται όχι μονό ως προς τον τύπο αλλά και την ουσία. Η ουσία στην δεδομένη κατάσταση είναι όχι συγχρωτισμός για να ανακοπή η μετάδοση του ιού. Η απόφαση για την μη λειτουργία των τμημάτων και τη νέα πολιτιστική χρόνια ήταν μονόδρομος και πάρθηκε αμέσως σχεδόν παμψηφεί. Και αυτό γιατί οι σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις ούτε σχολές χορού, ούτε ωδεία με σκοπό το κέρδος».
Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε σε ποιο βαθμό από τα επακόλουθα του κορωνοϊού έχει τραυματιστεί ο πολιτισμός.
Απάντηση: «Όντως αν μιλήσουμε για τον πολιτισμό όχι σαν προϊόν που παράγεται και καταναλώνεται, αλλά σαν την ικανότητα του ανθρώπου να οργανώνει την ζωή του υλικά, πνευματικά και ψυχικά, έχει πληγεί από την αρχή. Η Εστία είναι πολλές δημιουργικές και όμορφες παρέες, η κάθε μια με την δική της αγάπη και ενδιαφέρον για τις τέχνες. Που συνεργάζονται δημιουργούν και προσφέρουν αυτήν την δημιουργία σε όσους συμπολίτες μας έχουν την ίδια αγάπη και ενδιαφέρον.
Δεν είναι καθόλου εύκολο για όλους να στερούνται ξαφνικά την παρέα, την συντροφιά, την κοινή δημιουργία.
Ακόμα η ενασχόληση με κάθε μορφής τέχνη, μουσική, χορό, φιλοσοφία, ζωγραφική, θέατρο, αποφορτίζει και ξεκουράζει τον άνθρωπο, τον κάνει χαρούμενο και ψυχικά υγιή, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του, μειώνει το άγχος, βελτιώνει επίσης την ευεξία και ισχυροποιεί τους μηχανισμούς που έχουμε για να καταπολεμούμε τις ασθένειες. Επιπρόσθετα βοηθά στην ενδυνάμωση του αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και απομακρύνει την κατάθλιψη».
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Ερώτηση: Τη νέα χρονιά η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, συμπληρώνει εξήντα επτά συναπτά δημιουργικά χρόνια, στις τέχνες και τα γράμματα. Το περίγραμμα αυτών των χρόνων;
Απάντηση: «Το 1954 δημιουργήθηκε από μια ομάδα καλλίφωνων και έγκριτων Κατερινιωτών με σκοπό μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής να φέρει κοντά ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες που για διάφορους κατά καιρούς ιστορικούς λόγους συγκατοικούσαν την Πιερική γη.
Έτσι με την πάροδο του χρόνου δικαίωσε την άποψη ότι η τέχνη ξεπερνά τα σύνορα της διαφορετικότητας και συνενώνει. Η Εστία ενηλικιώθηκε αναπτύσσοντας τμήματα όλων των τεχνών και βέβαια της παράδοσης. Έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία παραδοσιακών συλλόγων σε όλη την Πιερικη ενδοχώρα καταγράφοντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Στοιχεία που τα μετέφερε αναλλοίωτα σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια αλλά και στα πέρατα της υφηλίου. Στην Ευρώπη, .Αμερική, Καναδά, Κίνα υπήρξαμε ως ο καλύτερος πρεσβευτής της Πιερικής παράδοσης,
Η Εστία ανέδειξε τον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου του Δίου μέσω αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων. Φιλοξενεί στο Νομό μας ομάδες χορού και μουσικής από όλο τον κόσμο διοργανώνοντας το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα στο Πιερικό κοινό να γνωρίσει τις παραδόσεις άλλων λαών. Το χορευτικό με την μοναδική ιματιοθήκη παραδοσιακών στολών αποτελεί ένα λαογραφικό πλούτο.
Ακόμα ο φορέας μας συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του χώρου της Αρχαίας Πύδνας με την «Φεγγαράδα» του Αυγούστου. Επίσης η Ε.Π.Μ. Κατερίνης οργάνωσε με το τμήμα Λόγου και Τέχνης τέσσερα επιστημονικά Συνέδρια με θέμα η «Η Πιερία στα Βυζαντινά και νεώτερα χρόνια» αφήνοντας 7.500 σελίδες ιστορικής καταγραφής, παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Ένα τεράστιο έργο σε 4 τόμους που έγινε και η αιτία να τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών το 2014.
Τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο φιλοξενεί τις Εαρινές Ημέρες Μουσών που δίνουν την ευκαιρία στους συμπολίτες μας και όχι μόνο, να δείξουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.
Η χορωδία της Εστίας η οποία συμπληρώνει φέτος 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, με πλήθος βραβείων και αξιοζήλευτων συναυλιών επετειακού και εορταστικού χαρακτήρα. Η φωτογραφική ομάδα «Ίριδα» και το τμήμα αιμοδοσίας συμπληρώνουν την ταυτότητα του συλλόγου μας. Χαρακτηριστικά η «Ίριδα» η φωτογραφική μας ομάδα έχει πάρει μέρος σε προγράμματα Erasmus και έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς ξένες φωτογραφικές ομάδες οργανώνοντας σεμινάρια και εκθέσεις φωτογραφίας. Σεμινάρια φωτογραφίας προσέφερε και στα παιδιά των κατασκηνώσεων της τοπικής Μητρόπολης. Η ίδια ομάδα πρόσφατα συμμετείχε σε δράση που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με άλλες 8 πόλεις της χώρας. Η εν λόγω δράση θα αποτελέσει την αφορμή για διάλογο πάνω στην ταυτοτική αντίληψη που κάθε πόλη εμπνέει σε όλους τους ανθρώπους που διαβιούν ταυτόχρονα σε αυτή και να αναδείξει πτυχές αρμονικής συνύπαρξης.
Στην κατακλείδα της κουβέντας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, τοποθετείται στην προοπτική του αύριο, στην αλλαγή σελίδας του σήμερα.
«Μπορεί η αυλαία του πολιτισμού να ανοίξει τελευταία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει να σχεδιάζουμε, να προγραμματίζουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση. Πιστεύω ακράδαντα η ίδια η τέχνη είναι η καλλίτερη συντροφιά στην καραντίνα. Αναμφίβολα η Εστία αποτελεί ένα από τα υγιή πρωτογενή, πρωτοβάθμια και οργανωμένα κύτταρα πολιτισμού για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Παράγει το έργο αυτό, αλλά και λειτουργεί με την στήριξη και την προσωπική εργασία των μελών της και των φίλων της.
Είμαστε λοιπόν εδώ. Δυναμικοί και μπροστάρηδες.
Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένη νέα χρονιά, μακριά από στερήσεις και διαφόρους… ιούς».
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης