Mε υψηλά ποσοστά προσφορών

Για τις εορτές των Χριστουγέννων έχουν προετοιμαστεί ήδη οι περισσότεροι επαγγελματίες της Πιερίας, οι οποίοι ευελπιστούν τη φετινή χρονιά να αυξήσουν τον τζίρο τους παρά την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας, καθώς τα υψηλά ποσοστά προσφορών που υπάρχουν τις αμέσως επόμενες ημέρες εκτιμούν πως θα δώσουν στους καταναλωτές ευκαιρίες και δυνατότητες για τις αγορές τους.  Άλλωστε, αυτή την περίοδο ο εμπορικός κόσμος την περίμενε με αγωνία, καθώς η χριστουγεννιάτικη αγορά προσελκύει ακόμα περισσότερους καταναλωτές, που θα θελήσουν να κάνουν έστω και τα ελάχιστα ψώνια τους.
Συμβουλές για τις αγορές
των Χριστουγέννων
Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε τις προμήθειές σας για τις γιορτές. Η αγορά, τα εμπορικά και τα άλλα καταστήματα είναι έτοιμα με τις προκλητικά στολισμένες βιτρίνες, να υποδεχθούν τους καταναλωτές, που έχουν, ήδη, εισπράξει το 13ο μισθό.
Το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή), έχοντας πάντα πρωταρχικό του μέλημα το συμφέρον και την προστασία των καταναλωτών, δίνει τις δικές του οδηγίες για να αποφύγετε τα διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια, που θα θελήσουν να παίξουν σε βάρος σας μερικοί κερδοσκόποι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη κίνηση και ζήτηση αγαθών στην αγορά. Και η μεγάλη αυτή ζήτηση των ημερών δεν είναι πάντα προς όφελός σας. Κινηθείτε λοιπόν με πολλή περίσκεψη και προγραμματισμό, για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για την οικογένειά σας. Ας μην ξεκινάτε για ψώνια με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος στο μυαλό σας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της διαφήμισης είναι βέβαιο, ότι διαφέρει από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσετε μόνοι μας.
Προγραμματίστε καλά τις αγορές σας. Κάντε έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά, που θέλετε να προμηθευτείτε για κάθε μέλος της οικογένειας. Μην ξεφεύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες είναι πανέμορφα στολισμένες και η γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση. Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια, κ.ά. είναι χρήσιμο να κάνετε μια «μίνι» έρευνα αγοράς. Επισκεφθείτε τουλάχιστον 2-3 καταστήματα, που πωλούν παρόμοια προϊόντα. Είναι βέβαιο, ότι θα διαπιστώσετε ουσιαστικές διαφορές στις τιμές, που θα σας ανταμείψουν για το χρόνο που χάσατε. Προτιμάτε επώνυμα προϊόντα. Να τα αγοράζετε από επώνυμα καταστήματα και όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορείτε να βρείτε για να αποζημιωθείτε, σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό. Για τα συσκευασμένα προϊόντα πρέπει να διαβάζετε με προσοχή την ετικέτα (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν οδηγίες χρήσης στα ελληνικά. Αν θέλετε να αγοράσετε ρούχα και παπούτσια, καλύτερα είναι να περιμένετε να περάσουν οι γιορτές. Συνήθως μετά τις γιορτές, επειδή η ζήτηση αυτών των ειδών μειώνεται, οι τιμές είναι πιο λογικές.  Προσοχή στα προϊόντα «κράχτες». Αν δεν τα βρείτε γιατί έχουν «εξαντληθεί», ας μη «μπλεχτείτε» στη διαδικασία αγοράς άλλων παρομοίων προϊόντων «εξίσου καλών». Διαπραγματευτείτε τον τρόπο πληρωμής, όταν πρόκειται να πληρώσετε είτε με μετρητά είτε με την πιστωτική σας κάρτα. Όσον αφορά τη διατροφή σας, επιλέξτε εποχικά φρούτα και λαχανικά. Είναι πιο φτηνά και πιο υγιεινά, γιατί δεν έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Αποφύγετε αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, που είναι εκτός εποχής. Οι ντομάτες και τα αγγουράκια τέτοια εποχή ανεβάζουν το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και δε βοηθούν στη σωστή και υγιεινή διατροφή, που μας προσφέρει η μεσογειακή δίαιτα. Προσέξτε καλά τις τιμές και το βάρος στα πιο ακριβά φρούτα και λαχανικά, που είναι εκτός εποχής. Πολλές φορές οι τιμές μπορεί να είναι παραπλανητικές (συχνά φαίνονται καθαρά μόνο οι τιμές των πιο φθηνών προϊόντων). Να είστε προσεκτικοί, γιατί η κακή ζύγιση και άλλες «επινοήσεις» των πωλητών λόγω της μεγάλης κίνησης βρίσκονται στο προσκήνιο. Μην αγοράζετε τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες για τη συνηθισμένη διατροφή σας. Ας μη βιαστείτε να κάνετε παραγγελίες για κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στην αγορά υπάρχει πάντοτε πλήρης επάρκεια αγαθών μέχρι την παραμονή των εορτών. Οπότε, δε χρειάζεται βιασύνη. Μειώστε
την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στο ελάχιστο. Επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από τα λευκά κρέατα ή τα ψάρια.
Προσοχή, όταν αγοράζετε πουλερικά και γαλοπούλες. Οι συσκευασμένες γαλοπούλες προέλευσης Ε.Ε. (νωπές και κατεψυγμένες) πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά επισήμανση (σφαγείο προέλευσης και ημερομηνία ανάλωσης). Οι γαλοπούλες εγχώριας παραγωγής είναι ελευθέρας βοσκής, δε συσκευάζονται και δε φέρουν σήμανση. Ελέγχετε προσεκτικά την εμφάνιση και τη μυρωδιά τους. Πρέπει, υποχρεωτικά, να έχουν απομακρυνθεί τα εντόσθια. Για κάθε αγορά σας επιμένετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.