ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πραγματοποίησαν στελέχη της εκπαίδευσης της Νότιας Ρωσίας και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο προγράμματος αδελφοποίησης με σχολικές μονάδες της Πιερίας.

Τα μέλη της ρώσικης αποστολής συνοδευόμενα από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Δημήτριο Συριανίδη, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δίου-Ολύμπου, κ. Αθανάσιο Καλαϊτζή, συναντήθηκαν με το συνεργάτη της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Χρήστο Τσινίκο, καθότι η κ. Σοφία Μαυρίδου απουσίαζε στην Αθήνα λόγω του κοινού συνεδρίου της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.

Ο συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια της κ. Μαυρίδου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της αδελφοποίησης καθώς –όπως τόνισε- αποτελεί μια άκρως δημιουργική εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που αναμφισβήτητα συμβάλει στη βελτίωση της παιδαγωγικής διαδικασίας, στην κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική κ.ά. ανάπτυξη των συμμετεχόντων, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της κουλτούρας μας και που γενικότερα θα ενώσει τους λαούς.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αδελφοποίηση των 26 σχολικών μονάδων Κεντρικής Μακεδονίας με τα 13 σχολεία της Περιφέρειας Κρασνοντάρ της Ρωσίας και τα οφέλη της σε εκπαιδευτικό , πολιτισμικό αλλά και τουριστικό επίπεδο, με την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την ανάπτυξη κοινών παιδαγωγικών δράσεων και διαπολιτισμικών σχέσεων, τις αμοιβαίες επισκέψεις και φιλοξενία των μαθητών, με σκοπό τη γνωριμία της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού άλλων χωρών. Όπως, ενημέρωσαν τα μέλη της ρώσικης αποστολής, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως ξένη γλώσσα επιλογής από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με υπουργική απόφαση και συγκεκριμένα στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου.

Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι μέσα από την αδελφοποίηση ανοίγονται ενδιαφέροντες δρόμοι συνεργασίας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί, εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί, φιλίας κ.ά. που αποτελούν μελλοντική επένδυση.

Στο τέλος της συνάντησης, η ρώσικη αποστολή ευχαρίστησε για την υποδοχή και για τα βιβλία «Ορεινή Πιερία», που τους προσέφερε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.