Ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας
Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι αλιείς της Πιερίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, με πρωτοβουλία της κα. Σοφίας Μαυρίδου. Υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, με τους πρώτους να καταγγέλλουν μια σειρά από… παρανομίες των ερασιτεχνών αλιέων. Από την πλευρά της, η κα. Μαυρίδου ανακοίνωσε το πλάνο και τους στόχους της Αντιπεριφέρειας, και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη στήριξη της αλιείας.
Η κα. Μαυρίδου
«Η σωστή ορθολογική διαχείριση και αειφόρου διατήρηση των αλιευτικών πόρων μας αποτελεί τον στόχο του στρατηγικού μας αλιευτικού μας προσανατολισμού. Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Πιερίας, θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, θα ακούσουμε τις προτάσεις τους για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας που θα αποτελέσει μια δυναμική προσέγγιση στον τομέα της αλιείας – υδατοκαλλιέργειας που θα συνεπάγεται σχεδιασμό, συνεργασία των φορέων, έγκαιρο προγραμματισμό και συνεπή υλοποίηση του», ανέφερε η κα Μαυρίδου, προσθέτοντας πως το όφελος που θα προκύψει για την περιοχή μας άλλα και ευρύτερα για την Δυτική πλευρά του Θερμαϊκού είναι σημαντικό καθώς περιέχει και την κοινωνική διάσταση που είναι το ζητούμενο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Οι στόχοι της Αντιπεριφέρειας
Η Αντιπεριφέρειας Πιερίας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην παράκτια αλιεία, στις οστρεοκαλλιέργειες μέσου της ΠΟΑΥ ΜΥΔΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ ΠΥΔΝΑΣ Α.Ε., στο πρόγραμμα Leader Αλιείας και στην τουριστική ανάπτυξη του αλιευτικού επαγγέλματος με συναφή δράσεις μέσου εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η Παράκτια αλιεία
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοίνωσε πως οι αλιείς του νομού θα έχουν την δυνατότητα, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους ή να εκμεταλλευτούν την βελτίωση των υποδομών για καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της επιχείρησής τους.
«Η παράκτια αλιεία στην περιοχή μας είναι κάτι το γραφικό και οικολογικό, μέλημα μας είναι η ανάδειξη του ρόλου της παράκτιας αλιείας, με στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών μέσω της καθιέρωσης μητρώου ψαράδων και προώθηση υποδομών για τα σκάφη (καταφύγια, σταθμοί αλιείας), θεσμοθέτηση συμπληρωματικών της αλιείας δραστηριοτήτων, όπως ο αλιευτικός τουρισμός και ο ιχθυοτουρισμός σε όλους τους υδάτινους πόρους (θάλασσα, λιμνοθάλασσες, ποτάμια ). Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας και ειδικότερα η μυδοκαλλιέργεια, διανοίγοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, στην κατεύθυνση τόνωσης και διαφοροποίησης της τοπικής οικονομίας με νέες μορφές επενδύσεων στον τομέα της αλιείας και του οικοτουρισμού», είπε.
Για την Ερασιτεχνική Αλιεία
Απευθυνόμενη προς τους ερασιτέχνες αλιείς, η κα. Μαυρίδου είπε πως με βάση μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξής μπορεί να ενταχθεί και ως κλάδος της τουριστικής μας βιομηχανίας. Οι κυριότεροι στόχοι μας για την αναβάθμιση του αλιευτικού τομέα είναι:
• Προστασία και βιώσιμη ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων με ενέργειες όπως έγινε με τη κατασκευή των τεχνικών υφάλων, με την προώθηση αλιευτικών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.
• Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, με την τυποποίηση/ πιστοποίηση της αλιευτικής παραγωγής και την διεύρυνση της εμπορίας σε νέες αγορές.
• Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αλιευτικές δραστηριότητες για την διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσου:
–Επιχειρησιακά προγράμματα περιβαλλοντικού ελέγχου.
–Προστατευόμενες περιοχές όπως των τεχνικών υφάλων με την τριετή παρακολούθηση.
–Έλεγχο και προστασία της ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος
• Η υποστήριξη για την ανάπτυξη των αλιευτικών κοινοτήτων με τουριστικές και επιχειρηματικές δράσεις. Ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, με ελεγχόμενη και οργανωμένη ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη.
• Η ανάπτυξη και η βιώσιμη διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας ειδικά με τον έλεγχο της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας. Είμαστε κάθετα ενάντια στην Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη Αλιεία. Είναι αυτονόητο ότι περισσότερο «βλάπτουν
» οι παράνομες μορφές αλιείας.
• Αειφόρος ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών με:
–Εκσυγχρονισμό / αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων σε ένα πλαίσιο νόμιμης δραστηριότητας
–Προώθηση νέων ειδών υδατοκαλλιέργειας στο μέτρο του δυνατού χωρίς οικολογικές επιπτώσεις
–Διαφοροποίηση/ βελτίωση της παραγωγής
–Μέθοδοι εκτροφής με λιγότερες επιπτώσεις
• Η βελτίωση της αλιευτικής υποδομής με την ενεργοποίηση των υπαρχόντων έργων υποδομής που υπάρχουν και την κατασκευή καινούργιων, εκεί που θα μας υποδειχτεί
• Μέσου του οργανισμού Ο.ΓΕ.Ε.ΚΑ. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και την διενέργεια προγραμμάτων εκπαίδευση/επαγγελματική κατάρτιση των αλιέων.
Προώθηση των αλιευτικών προϊόντων
Για την ανάπτυξη των κατάλληλων στρατηγικών, για την διείσδυση των αλιευμάτων μας τόσο στην ευρύτερη ελληνική αγορά και κυρίως στις όμορες περιοχές, Αντιπεριφέρεια Πιερίας προτείνει την καθιέρωση σήματος ποιότητας, την ανάπτυξη επώνυμων προϊόντων με την ανάδειξη της Πιερικής Ταυτότητας, την εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής και μεθόδων marketing, την οργάνωση διαφημιστικών εκστρατειών για την προβολή των προϊόντων με έμφαση στις υγιεινές ιδιότητες της διατροφής με ψάρια, την οργάνωση εμπορικών αποστολών σε χώρες του εξωτερικού ειδικά για τα μύδια, την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουριστικές, την συμμετοχή στο τοπικό διατροφικό καλάθι και σύνδεση με το τουριστικό μας προϊόν, την συνεχή και συστηματική έρευνα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, καθώς και την δημιουργία ιχθυαγοράς / ιχθυόσκαλας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας που κρίνετε απαραίτητη για την δυναμική ανάπτυξη της αλιείας.
Τα λιμάνια
Στο θέμα των λιμενικών εγκαταστάσεων, αλιευτικών λιμένων Αλυκών Κίτρους και Πλαταμώνα , καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων Μεθώνης, Παραλίας και Γρίτσας Λιτόχωρου, η Αντιπεριφέρεια, έχοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, στοχεύει σε παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της αλιείας στην περιοχή. «Τα λιμάνια εκτός από τα σκάφη της παράκτιας αλιείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από τα πλοιάρια αναψυχής και να προσδώσει αθροιστικά ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ευρύτερη περιοχή με την μετατροπή των λιμενικών μας υποδομών σε τουριστικές μαρίνες με την εξασφάλιση όμως των ειδικών χώρων για τους αλιείς», τόνισε η κα. Μαυρίδου.
Οι φορείς
Στην ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων που σχετίζονται με την Αλιεία. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Σεϊτανίδης τόνισε πως το κορυφαίο επάγγελμα στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν αλιείας, σημειώνοντας πως το λιμανικό ταμείο θα στηρίξει τις όποιες προσπάθειες. Ο Πρόεδρος των αλιέων Μακρυγιάλου ζήτησε να παρθούν κάποια μέτρα ώστε οι ερασιτέχνες αλιείς να μην δρουν ανεξέλικτα, δημιουργώντας προβλήματα στο θαλάσσιο πλούτο. Ο πρώην Δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, που βρέθηκε στη σύσκεψη, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε ο πρώην δήμος Πύδνας για την εγκατάσταση ενός εργαστηρίου ιχθυολογίας στις Αλυκές Κίτρους, ώστε εκεί οι φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση. Ο κ. Μέγας, από τον σύλλογο αλιέων Παραλίας, έθεσε το θέμα της ρύπανσης του Θερμαϊκού από τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να στηριχθεί η παραδοσιακή αλιεία.