Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΝΑΚΗΣ:
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Παίρνοντας αφορμή από ένα πραγματικό γεγονός που βίωσα στη δουλειά μου και έχοντας ήδη κατέλθει υποψήφιος τόσο στις δημοτικές-περιφερειακές όσο και στις βουλευτικές εκλογές νιώθω υποχρεωμένος να καταθέσω την άποψη για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολεί τη χώρα μας: την παιδεία.Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν ένας απόφοιτος μαθητής του Γενικού Λυκείου όπου εργάζομαι ήρθε μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων να ζητήσει συστατικές επιστολές προκειμένου να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.
Περιττό να εξομολογηθώ πόσο άσχημα ένιωσα βλέποντας ένα νέο άνθρωπο με εξαιρετική συμπεριφορά ως μαθητής ο οποίος δε κατάφερε να επιτύχει στην σχολή που ήθελε πάρα την επένδυση που έκανε σε χρόνο και χρήμα να υποχρεώνεται να σπουδάσει σε μια άλλη χώρα και μάλιστα με δίδακτρα! Σκέφτηκα πόσο άδικο είναι για την Ελλάδα μας σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία να στερείται νέους και συνάλλαγμα τη στιγμή που ήδη τα νοικοκυριά ξοδεύουν αρκετά λεφτά για την μόρφωση των παιδιών τους. Φαίνεται πως με το εκπαιδευτικό μας σύστημα το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να προετοιμάζουμε με πολύ κόπο νέους επιστήμονες για να τους πάρουν έτοιμους τα άλλα κράτη και να τους αξιοποιήσουν.
Πιστεύω λοιπόν πως αν ένας μαθητής δεν καταφέρει να περάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στη σχολή που επιθυμεί πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να σπουδάζει στην Ελλάδα σε ένα ΜΗ κρατικό. Αν όλοι οι νέοι επιστήμονες φύγουν από την Ελλάδα τα οικονομικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που ήδη έχουμε θα πολλαπλασιαστούν οδηγώντας ουσιαστικά την κοινωνία και τη χώρα σε κατάρρευση.
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ;
Παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργήσουν και μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ώστε όχι μόνο να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ.
Ας σκεφτούμε μόνο πόσα επαγγέλματα (κατασκευές, υποψήφιοι διδάκτορες, επιστημονικό προσωπικό, ερευνητές, κυλικεία, τρόφιμα, ενοικιαστές διαμερισμάτων κ.α) θα ωφελούνταν από την ίδρυση τέτοιων ιδρυμάτων. Ας συνυπολογίσουμε επίσης πόσο θα βελτιωθούν και τα δημόσια ιδρύματα με την άνοδο του ανταγωνισμού.
Ας σκεφτούμε τέλος μόνο το Φθινόπωρο και την Άνοιξη που γίνονται οι ορκωμοσίες των φοιτητών πόσο θα ανέβει ο τουρισμός αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως όλα τα μέλη των οικογενειών τους θα συνδυάζουν την ορκωμοσία με διακοπές στην πανέμορφη Ελλάδα μας.
Εν κατακλείδι πιστεύω πως αυτά που θα κερδίσουμε από την ίδρυση ΜΗ κρατικών ΜΗ κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα λειτουργούν παράλληλα με τα δημόσια είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα χάσουμε. Η Κύπρος το έκανε και ωφελήθηκε εμείς γιατί όχι;
ΑΣ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ.
Ντινάκης Απόστολος – Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος
με τον Συνδυασμό Πολίτες Μπροστά – Νιόβη Παυλίδου