Οι επιπτώσεις και η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής τέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της εισήγησης του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ-Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 3 έως 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

 

 

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Κατερίνης τόνισε:

«Θα ήθελα να σταθώ σε μερικά ζητήματα τα οποία δρομολογήθηκαν προκειμένου να  δούμε πως λειτουργεί η αυτοδιοίκηση σε συγκεκριμένα θέματα και πως λειτουργεί το κράτος. Στην πρώτη προσπάθεια λοιπόν που κάναμε, καταθέσαμε το πώς πρέπει να είναι η δομή μεταξύ των βαθμών διοίκησης δηλαδή κεντρικό κράτος, αποκεντρωμένο κράτος, αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού. Αυτά είναι αυτονόητα θα πει κάποιος και δώσαμε εμείς τις δομές σαν ΚΕΔΕ και είχα την τιμή να με ορίσει ο κύριος Πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο και να δούμε το πώς θα λειτουργήσει το κράτος, το πώς θα λειτουργήσει η πραγματική εξουσία είτε σε συλλογικό επίπεδο είτε στο κέντρο. Γιατί δεν βλέπουμε να υπάρχει και τόσο καλή εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας […]. Ποια ή ποιος από εμάς δεν έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία από ένα πολυδαίδαλο σύστημα αρμοδιοτήτων με επικαλύψεις. Εύλογα θα ρωτήσει λοιπόν κανείς και τι δουλειά έχουν όλα αυτά με το περιβάλλον, τη χωροταξία και τις υποδομές και επί της επιτροπής στην οποία έχω τη τιμή να προεδρεύω. Λάβετε υπόψη ότι για να γίνει ένα σχέδιο πόλης ακόμη και σήμερα, όταν έχεις όλα τα στοιχεία χρειάζεσαι μερικά χρόνια […].

Το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης

«Εμείς ως οφείλαμε ως ΚΕΔΕ, ως τοπική αυτοδιοίκηση διοργανώσαμε το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης πολύ νωρίς. Δεν πραγματοποιήσαμε ένα συνέδριο για να λέμε μεταξύ μας ότι βγήκαμε έξω και έχουμε αίολες απόψεις. Πραγματοποιήσαμε ένα συνέδριο πολύ συγκεκριμένων θέσεων με 850 registrations για να παρακολουθήσουμε ποια είναι η εξέλιξη τότε που ήταν ΟΕΣΔΑ. Ποια είναι λοιπόν η εξέλιξη όλων αυτών των πραγμάτων; Πόσο βελτιώθηκε το κομμάτι της ανακύκλωσης, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων γιατί αυτός ήταν ο λόγος του συνεδρίου. Και ο λόγος ήταν αυτός με συγκεκριμένα στοιχεία καθώς θέσαμε διαστάσεις. Η διάσταση ήταν η χωρική, δηλαδή η Κάσος με την Ξάνθη δεν έχουν καμία σχέση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επίσης οικονομικά. Η Αθήνα μπορεί να πληρώσει το μισό τοις εκατό του εισοδήματός της, το οποίο είναι 170 ευρώ, αντιστοίχως η Ήπειρος δεν μπορεί να πληρώσει το μισό τοις εκατό που πρέπει να πληρώνουν για τη διαχείριση αυτών των στερεών αποβλήτων γιατί είναι κάτω από 50 ευρώ. Επομένως το οικονομικό κομμάτι και το πληθυσμιακό. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν αξιοποιήθηκαν».

Οι ΦΟΣΔΑ

«Καταλήξαμε να κάνουμε ένα νομοσχέδιο, αλλάζοντας όμως οι Υπουργοί το πέταξαν στα σκουπίδια και σήμερα δεν έχουμε ακόμη λειτουργία των ΦΟΣΔΑ. Πάμε για διαβούλευση πάλι […] Άρα να είστε σίγουροι και να απαντούμε ότι η αυτοδιοίκηση έδωσε απαντήσεις, λάβαμε μέρος σε δεκάδες ώρες συνεδριάσεων με συγκεκριμένες θέσεις. Καταλήξαμε και κάθε φορά το πολιτικό παιχνίδι ήταν τέτοιο που θα μπορούσε να το μεταλλάσει. Το ίδιο θέμα με τα νερά, τη διαχείριση των υδάτων στην ίδια λογική βάλαμε ζητήματα με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Πρώτη η ΚΕΔΕ  έκανε το πρώτο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή. Λέγονταν διάφορα ζητήματα, μετά από αυτό έγιναν διάφορα συνέδρια από φορείς ιδιωτικούς και μη. Στην Κρήτη λοιπόν ακούστηκαν πολλά και σπουδαία πράγματα με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις καθώς είναι βέβαιο ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας ενδιαφέρει η ουσία του θέματος».

Επιπτώσεις από το φαινόμενο της θερμικής νησίδας

[…] τι κάνουμε συνεπώς για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Είναι μόνο οι κάμποι και τα βουνά; Κυρίες και Κύριοι το 80% του πληθυσμού της Γης αλλά και της Ελλάδος, μένει σε αστικά κέντρα. Και το υπόλοιπο 20% επισκέπτεται συχνά τα αστικά κέντρα. Αυτά είπαμε σε πρόσφατο συνέδριο που κάναμε με το Πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων. Τι κάνουμε λοιπόν για τις πόλεις, θα σας δώσω μια διεύθυνση να μπείτε και να δείτε το πόσους θανάτους περιμένουμε από την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα. Ο καθηγητής ο κ. Αραβώσης επίσης έχει τα στοιχεία και θέλω να αναφερθείτε κ. Καθηγητά και σε αυτό το κομμάτι. Πόσες εκατοντάδες θανάτους θα έχουμε από αυτή τη δυσφορία που προκαλεί η λεγόμενη θερμική νησίδα. Τι προτείναμε λοιπόν στο υπουργείο: Θερμοφωτογράφιση από δορυφόρους, που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να κάνουμε focus μετά με drones ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε τον κόσμο μας από αυτή την τεράστια ταλαιπωρία. Τι άλλο κερδίζουμε με απλές πρακτικές; Κερδίζουμε 30 με 35% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τα air condition. Τι χρειάζεται για αυτό; Χρειάζεται να βάζουμε ψυχρά υλικά, ψυχρά χρώματα […] Πνίγονται οι πολυκατοικίες. Άρα λοιπόν, πνίγεται και ο πληθυσμός. Και ποιος είναι αυτός που πνίγεται; Αυτός που έχει τη δυνατότητα να έχει ένα από τα καλύτερα air condition στο σπίτι και όλες τις μονώσεις; Σαφώς όχι. Οι φτωχότερες τάξεις. Εκεί λοιπόν, μέσα στην ταλαιπωρία τους βάζεις να τους σκοτώσεις και για τους θανάτους αυτούς κάποιοι ευθύνονται. Τους είδαμε συστηματικά, με την κλιματική αλλαγή θα τους βλέπουμε δυστυχώς συχνότερα».

Προτάσεις και λύσεις

«Τι προτείναμε λοιπόν στο Υπουργείο; Πέραν από όλα αυτά που λέγονται και είναι σπουδαία, είπαμε τις εξής απλές λύσεις. Δεν ξεκινάς με μεγαλεπήβολα έργα εργολάβων, δίνεις τη δυνατότητα (έχω τώρα τη δυνατότητα να κάνω αλλά δε θα σας ταλαιπωρήσω) π.χ. να δούμε πως παίρνουμε κουτιά αυτά που κουβαλάμε φρούτα, τα γεμίζουμε με χώμα και κάνουμε μια ταράτσα τέτοια χωρίς να πειράξουμε τις κεραίες, τη στρώση από κάτω και να γεμίσουμε π.χ. το 50% της Αθήνας και είπα στον Υπουργό, κάνε ένα πείραμα στα Πατήσια και με τα χρώματα αυτά που δεν κοστίζουν, τα υπόλοιπα που λέμε κοστίζουν πάρα πολλά».