Η Ελλάδα δεύτερη σε ροδάκινα – νεκταρίνια και τρίτη σε καρπούζια στην Ε.Ε.
Το 2022, η συνδυασμένη συγκομιδή της Ε.Ε. σε μοσχοπέζια, καρπούζια, φράουλες, ροδάκινα-νεκταρίνια ήταν 8,6 εκατ. τόνοι, αντιπροσωπεύοντας μείωση 6,3% σε σχέση με το επίπεδο του 2021 (9,2 εκ. τόνοι). Αυτή η ύφεση οφειλόταν στη χαμηλότερη συγκομιδή της παραγωγής μοσχοβολιών (-9,5% το 2022) και καρπουζιών (-18,4% το 2022). Πράγματι, η παραγωγή ροδάκινων- νεκταρινιών αυξήθηκε (+5,6% το 2022) και αυτή των φραουλών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη. Η Ισπανία, βασικός παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων στην Ε.Ε., παρήγαγε σχεδόν τα μισά (45,4%) των καρπουζιών της ΕΕ, σχεδόν το 1/3 (32,0%) των πεπονιών (μοσχοβολάκια) και περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,3%) τόσο των φραουλών, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρινιών της (26,9%) το 2022. Ομοίως, η Ιταλία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το 1/3 (36,1%) τόσο των πεπονιών της Ε.Ε., όσο και των ροδάκινων και των νεκταρινιών (35,6%), καθώς και το 1/4 (25,6%) των καρπουζιών της. Για ορισμένα συγκεκριμένα καλοκαιρινά φρούτα, άλλα μέλη της Ε.Ε. ήταν βασικοί παραγωγοί: η Πολωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την παραγωγή φράουλας (16,7% του συνόλου της ΕΕ), η Ελλάδα 2η για την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών (27,1%) και τρίτη για τα καρπούζια (12,4%), η Γαλλία τρίτη για την παραγωγή πεπονιών (18,8%) και η Γερμανία τρίτη για την παραγωγή φράουλας (11%).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ