Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα τη γλώσσα των Αρχαίων Μακεδόνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στην «Φιλοκαλική Στέγη» της Ιερά Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Πιερίας.

Το συνέδριο οργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων από την Εκπαιδευτική Επιστημονική πολιτιστική εταιρία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνική Γλώσσας και την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

 

Εισηγητές του Συνεδρίου ήταν Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πελοποννήσου, καθώς και έγκυροι ερευνητές του γνωστικού αυτού αντικειμένου. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου αναγνώστηκαν μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Βουλευτή Πιερίας Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, της Αντιπεριφεριάρχη Σοφίας Μαυρίδου, του Προέδρου της Ανωτάτης Αρχής Μακεδονικών Σωματείων Αμερικής Δημητρίου Χατζή.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Οσίου Εφραίμ, Μοναχή Αικατερίνη, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας ΙωάννηςΚαζταρίδης, η Πρόεδρος των ξενοδόχων Ευαγγελία Ξυπτερά και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μακεδονικών Πολιτιστικών Συλλόγων Δημήτριος Γιουματζίδης.

Εισηγητές ήταν: η Αριστέα Τόλια, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Ελληνική γλώσσα και έθνος», ο Κωνσταντίνος Καρκανιάς, Διευθυντής του κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλεξάνδρος» με θέμα: «Η γλώσσα στην περιοχή της ΠΓΔΜ κατά τον 19ο αιώνα». Ο κ. Σηφακάκης, ο οποίος ανέγνωσε την εισήγηση του κ. Κωνταντινόπουλου, καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που για λόγους υγείας αδυνατούσε να παραβρεθεί, με θέμα: «Η ελληνικότητα των Μακεδόνων – αρχαιολογικά και γλωσσικά τεκμήρια». Ο Αθανάσιος Μπίντας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Νίς της Σερβίας με θέμα: «Μακεδονική… ετυμολογία».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Νιχωρίτη, καθηγητή Βαλκανικών Σπουδών, κ. Σηφακάκη, Γ. Ράπτη φιλόλογο – συγγραφέα, Δ. Καραΐσκο, πρώην Δήμαρχο Δίου, Γ. Φουρνιάδη σκηνοθέτη κ.α.

Στους εισηγητές και στην Ηγουμένη της Ιεράς Μονής απονεμήθηκε ο «Αγυιεύς λίθος» και άλλα αναμνηστικά από την Ιερά Μονή και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν ο πρώην Νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου, οι πρώην Βουλευτές Αντώνης Καρπούζας και Δημήτρης Χριστογιάννης, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, ο Ταξίαρχος της Α΄  Στρατιάς Ι. Βασιλάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αριστείδης Αγγέλου, ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης. Μυστρίδης, ο Γ. Γιαννόγλου, καθηγητής καρδιολογίας του Α.Π.Θ. μετά της συζύγου του, η Φ. Παπαζήση, καθηγήτρια Νομικής, ο Φ. Παπανικολάου, Ιατροδικαστής και Επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ., εισαγγελείς και νομικοί εκ Θεσσαλονίκης και εξ Αθηνών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, και πάνω από 200 σύνεδροι.

 

Στον τάφο της Ολυμπιάδας

Την παραμονή του συνεδρίου, οι εξ Αθηνών Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον «Τάφο της Ολυμπιάδας» μητέρας του Μεγάλου Αλέξανδρου, πού βρίσκεται στον Κορινό Πιερίας, από τον καθηγητή Αθανάσιο Μπίντα, πρόεδρο των «Ολυμπίων εν Δίω». Συντονίστρια  της όλης διοργάνωσης ήταν η Μυράντα Παππά, Προϊσταμένη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων.

Τα Πρακτικά του συνεδρίου, τα μηνύματα των αρχών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων, θα περιληφθούν σε ειδική έκδοση σύντομα.