28η Εμποροπανήγυρη Κατερίνης

Τα εγκαίνια της 28ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης έγιναν την Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Ανδρομάχης από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθος επισκεπτών.
Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.
Την επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης κήρυξε ο Δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Άγιε Πρωτοσύγκελε, Σεβαστοί Πατέρες,  βουλευτής κα Μάνη,  βουλευτά κύριε Κουκοδήμο, βουλευτά κύριε Κωνσταντόπουλε, βουλευτά κύριε Χριστογιάννη,  Αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου, κύριε εκπρόσωπε της Α.Δ. Πιερίας, κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο κύριε Μηλιώτη, επικεφαλής παράταξης κύριε Μάντζιο, αγαπητοί συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Κυρίες και Κύριοι,
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε μια παράδοση δεκαετιών ιδιαίτερα σήμερα που όλα φαίνεται να κατρακυλούν και να γκρεμίζονται. Σήμερα εμείς αντιστεκόμαστε δυναμικά με αυτή την επαφή, την ανταλλαγή, με τις παραδόσεις μας και δίνουμε από εδώ τα χέρια, ότι δεν κάνουμε πίσω. Ότι οι έλληνες αντέχουμε και ότι θα τα φέρουμε εις πέρας. Είναι βέβαιο αυτό  και μάλιστα σχηματοποιείται σήμερα από την παρουσία των εκπροσώπων όλων των αρχών – με τους οποίους συνεργαζόμαστε εξαιρετικά και τους ευχαριστώ για αυτό – για το καλό του Δήμου και των δημοτών.
Εύχομαι το επόμενο διάστημα από την κοινή  προσπάθειά μας να προκύψουν καλύτερα νέα. Σύμμαχός μας πάντα η εκκλησία και η πίστη μας.
Σύμμαχός μας οι εθελοντές και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πάντα είναι αρωγοί και δίνουν το παράδειγμα καθώς και τους υπολοίπους εθελοντές.
Όλη η Κατερίνη, όλη η Πιερία είναι εδώ για να προχωρήσουμε μαζί και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς τα τέλη του μήνα στην 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση και να δώσουμε μια επιθετική απάντηση ότι χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζεται προσπάθεια ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές στιγμές. Καλό ξεκίνημα στην Εμποροπανήγυρη. Εύχομαι πρωτίστως να χαρούν τα παιδιά μας όπως χαρήκαμε και όλοι μας κάποτε ως παιδιά σε αυτό το πανηγύρι.
Καλά εμπορικά αποτελέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες και στους φορείς, στους συλλόγους, στους οποίους ο Δήμος Κατερίνης δίνει το πεδίο για να κάνουν καλύτερες σχέσεις, σκέψεις και προσεγγίσεις γιατί οι σύλλογοι σε αυτή την περίοδο χρειάζονται ακόμη περισσότερο στην κοινωνία μας.
Ελπίζουμε του χρόνου στην Εμποροπανήγυρη να δούμε την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα σε ακόμη καλύτερη τροχιά».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν – αμέσως μετά το πέρας των εγκαινίων – με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνης, που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.
Τις ευχαριστίες του για την συμμετοχή τους στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα της Εμποροπανήγυρης εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας Θωμάς Παπαδημητρίου.
Κυρίαρχη στους χώρους της 28ης διοργάνωσης είναι η λειτουργία Λούνα Παρκ, ενώ τους πάγκους τους έχουν τοποθετήσει και μικροπωλητές με είδη ένδυσης, υπόδησης, αλλά και παιχνίδια. Για μια ολόκληρη εβδομάδα αναμένεται να δημιουργηθεί μια όμορφη ατμόσφαιρα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διασκεδάσουν, να περιηγηθούν σε περίπτερα συλλόγων και φυσικά να δοκιμάσουν  εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα ζαχαροπλαστεία των εγκαταστάσεων.

H 28η Εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει έως τις 08 Σεπτεμβρίου.
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Συνεχίζεται η λειτουργία της Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης με  χορούς και τραγούδια από τους πολιτιστικούς συλλόγους που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.30 στον καθιερωμένο χώρο, στην περιοχή της Ανδρομάχης.
Η ιστορική εμποροπανήγυρη, ο λαϊκός θεσμός που συμπληρώνει φέτος 28χρόνια ζωής, ξεκίνησε σύμφωνα με τις διαφημίσεις του τοπικού τύπου, «ως παζάρι η ζωοπάζαρο της πόλης το οποίο γίνονταν κάθε χρόνο στο διάστημα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτέμβρη, στην περιοχή του Πέλεκα, κρατούσε μάλιστα από δύο έως επτά ημέρες».
Σύμφωνα με τον μελετητή Καμηλάκη «οι εμποροπανηγύρεις ορίζονται ως οργανωμένες συγκεντρώσεις παραγ
ωγών, αγοραστών προϊόντων και εμπορευμάτων σε συγκεκριμένο τόπο, πόλη, χωριό, αγροτική τοποθεσία με σκοπό τη διενέργεια αγοραπωλησιών η και άλλων ακόμη δικαιοπραξιών με αφορμή συνήθως κάποια θρησκευτική γιορτή.
Η Εμποροπανήγυρη της Κατερίνης, η οποία διακρίνεται από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, λειτουργεί σε συγκεκριμένο χρόνο, η επιλογή του οποίου συνέπιπτε με το τέλος των αγροτικών, γεωργικών και κτηνοτροφικών ασχολιών των κατοίκων της περιοχής. Το Σεπτέμβρη είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή των δημητριακών και τα ζώα είχαν θρέψει όλο το καλοκαίρι, έτσι η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερη εφ’ όσον αντάλλασσαν ή πουλούσαν το περίσσευμα των προϊόντων τους.
Ο χώρος διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης άλλαξε αρκετές φορές, παρακολούθησε ωστόσο την ανάπτυξη της πόλης γιατί διοργανώνονταν στα όρια της πάντα, κοντά στη γέφυρα του Πέλεκα. Ανάλογα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονταν κατά τη διάρκεια του, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο χώρους απαραίτητους για τη λειτουργία του: ένας είναι ο χώρος όπου εκτίθενται τα ζώα  κάτω από τη γέφυρα του Πέλεκα και ένας άλλος χώρος όπου εγκαθίστανται όλοι οι υπόλοιποι έμποροι και μικροπωλητές, δίπλα σε ταβέρνες που στήνονται για τη διασκέδαση των επισκεπτών της πανήγυρης, όπως και ο χώρος για τις εγκαταστάσεις των Λούνα – πάρκ και άλλων παιχνιδιών. Όλες αυτές οι δραστηριότητες αναπτύσσονται πάντα από την αριστερή πλευρά του δρόμου, εκεί περίπου που τις βρίσκουμε και σήμερα στη διάρκεια της λειτουργίας της πανήγυρης. Τα ζώα δεν μετακινήθηκαν από τις όχθες του ρέματος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, οπότε και εκλείπει ο χαρακτήρας της πανήγυρης ως ζωοπάζαρου.
Οι αλλαγές που έχουν επιτελεστεί τόσο στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενο των εμπορικών συναλλαγών τους είναι προφανείς, και οδήγησαν στη μετεξέλιξη της εμποροζωοπανήγυρης σε εμποροπανήγυρη. Σε όλο αυτό το διάστημα, στην εξέλιξη του φαινομένου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γεγονότα, όπως η σταδιακή εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και η αντικατάσταση της, ως βασικής ασχολίας για τους κατοίκους, από την καπνοκαλλιέργεια. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτής της καλλιέργειας και η χρήση της μηχανής θα συμπαρασύρουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πανήγυρης ενώ πολύ σύντομα τα τρακτέρ θα πάρουν τη θέση των ζώων στο χώρο της εμποροπανήγυρης που θα λειτουργεί πλέον και ως εκθεσιακός χώρος.
Η εξασφάλιση ενός εισοδήματος υψηλότερου και μόνιμου για τους κατοίκους έδωσε τη δυνατότητα αναπροσαρμογής και διεύρυνσης των καταναλωτικών αναγκών τους και έφερε ουσιαστικά τους κατοίκους της ενδοχώρας από τα κράσπεδα της περιφέρειας στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Μια πόλη η Κατερίνη που όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσεται και εξελίσσεται – παρακολουθώντας και καθορίζοντας μέχρι ενός σημείου την ανάπτυξη της περιφέρειας της την οποία ανασυντάσσει κάτω από τις νεοδιαμορφούμενες ανάγκες της – ως βιώσιμο διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας.