Scroll to top

Η ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας με θέμα: «Διαβήτης και Εκπαίδευση»


- 19 Νοεμβρίου 2019

 •  

  Με την παρουσία τοπικών Αρχών, εκπροσώπων επιστημονικών φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Πιερίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Πιερίας και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «Εκάβη».

  Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας, Σωτηρία Ουσταμπασίδου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας, ο Βουλευτής Ξενοφών Μπαραλιάκος, η Βουλευτής Άννα Μάνη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κατερίνης Γιώργος Νταντάμης, ο Υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κώστας Χρίστογλου καθώς επίσης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης.

   

   

  Βραβεύσεις

  Πριν την έναρξη της ημερίδας, τιμήθηκαν εκπρόσωποι φορέων για την προσφορά τους στο Σύλλογο Διαβητικών Πιερίας, στην εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου τίμησε τον Σύλλογο Διαβητικών Ν.Πιερίας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιώργος Νταντάμης τίμησε τον Πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστο Δαραμήλα, ο Υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κώστας Χρίστογλου και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης τίμησαν από κοινού τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλή Τσανικίδη, η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης και Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Μαρία Τερζίδου μαζί με τον επίτιμο Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Δημήτρη Τερζίδη, βράβευσαν τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας Σταύρο, Χριστοφορίδη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Δ.Κατερίνης Γιάννης Νταντάμης τίμησε τον τ. Διευθυντή Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας Δημήτρη Συριανίδη, καθώς επίσης και τη νυν Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας Μαριάνθη Παπαθανασίου (το βραβείο παρέλαβε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαργαρίτα Αμανατίδου), ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Συμεωνίδης τίμησε τον Διευθυντή του Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης Γιάννη Στεφανίδη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης Κώστας Φιλοκώστας τίμησε τις εθελόντριες νοσηλεύτριες του Παραρτήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Βουλευτής Άννα Μάνη τίμησε την εκπρόσωπο της Ένωσης Διατροφολόγων Ελλάδος Αυγή Καραΐσκου, ο Βουλευτής Ξενοφών Μπαραλιάκος τίμησε τη Διασωστική Ομάδα Ν.Πιερίας και ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Κώστας Γραμματικόπουλος τίμησε τον Σύλλογο Πτυχιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής (το βραβείο παρέλαβε ο κ. Ανδρέας Παπανικολάου).

   

  Η ημερίδα

  Στην επιστημονική ημερίδα εισηγητές ήταν οι εξής:

  Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, μίλησε για τον «σακχαρώδη διαβήτη και για τα κριτήρια διάγνωσης». Τον κ. Τσανικίδη προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Παναγιώτης Ταρενίδης.

  Ο Ειδικευόμενος Ενδοκρινολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσούτσας μίλησε για τις επιπλοκές του Διαβήτη. Τον κ. Τσούτσα προλόγισε ο κ. Τσανικίδης.

  Η Ειδικός Ορθοδοντικός, Μαρία Τερζίδου, μίλησε για τη «στοματική υγιεινή του διαβητικού ασθενή». Την κ. Τερζίδου προλόγισε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Σταύρος Χριστοφορίδης.

  Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Παντελής Μπητόπουλος μίλησε για τη «διατροφή και άθληση σε σχέση με τον Διαβήτη». Τον κ. Μπητόπουλο προλόγισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος M.Sc Εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

  Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας και μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, μίλησε «από τη θέση του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη». Την κ. Ουσταμπασίδου προλόγισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας.

  Η κ. Ουσταμπασίδου στην εισήγησή της, μεταξύ των άλλων που είπε, τόνισε ότι ο λόγος που εδώ και 10 χρόνια ασχολείται με τον Σύλλογο Διαβητικών είναι για να διεκδικεί δικαιώματα για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη.

  Ζήτησε δε από τους Βουλευτές και τοπικούς άρχοντες τη στήριξη στο έργο του συλλόγου προκειμένου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που είναι περίπου 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα, και πάνω από 3.000 στην Πιερία, να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

   

  Παράλληλες Δράσεις

  Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κιόσκι ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού. Τους παρευρισκόμενους ενημέρωσαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης και Ποδολόγοι του Νομού Πιερίας.

  Επίσης, πραγματοποιήθηκε κιόσκι ενημέρωσης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας, όπου δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη νοσημάτων του στόματος. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες για τη φροντίδα των δοντιών.

  Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Πτυχιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Ν. Πιερίας. Τον μπουφέ προσέφερε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας και προετοίμασε το Τμήμα Μαγειρικής του ΔΙΕΚ Κατερίνης στο εστιατόριο «Απόλαυση».

  Μετρήσεις σακχάρου πραγματοποίησαν οι νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Ν. Πιερίας.

   

  Χορηγοί

  Χορηγοί της Ημερίδας ήταν η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Παιδείας (ΟΠΠΑΠ) Δ. Κατερίνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πιερίας, η εταιρία «Μίσκο» που προσέφερε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, η φαρμακευτική εταιρία Ascensia, η εταιρία του Θανάση Μπαρδάκη «Από καρδιάς» προσέφερε μπάρες ειδικές για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η εταιρία Γ. Κωνσταντόπουλος προσέφερε ελιές, η εταιρία Dole προσέφερε μπανάνες για διαβητικούς, η εταιρία MAXI προσέφερε χαρτομάντηλα, οι ποδολόγοι Ευαγγελία Δέδογλου και Κική Ξουφούρη προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

  Χορηγοί επικοινωνίας: Ολύμπιο Βήμα, ΕΡΤ-3, Δίον Τηλεόραση, Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης καθώς και το Ράδιο Ενημέρωση που είχε απευθείας μετάδοση της Ημερίδας.

  Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Πιερίας, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν διαχρονικά τον Σύλλογο Διαβητικών, όπως επίσης ευχαρίστησε και όλα τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

   

 • Δείτε επίσης...