Η ιστορία πίσω από τις γραβάτες (τις οποίες φορούσαν στην αρχή μόνο οι Κροάτες στρατιώτες)
Καθώς την φόρεσε ο Πρωθυπουργός, να μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τις γραβάτες. Η λέξη γραβάτα προέρχεται από την γαλλική λέξη «cravate», η οποία σημαίνει Κροάτης. Οι πρώτες αναφορές για τις γραβάτες εντοπίζονται στο 1630, τις οποίες φορούσαν Κροάτες μισθοφόροι στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ’, του Καρδιναλίου Ρισελιέ, τον δούκα Ερρίκο Α΄ του Γκιζ και της βασιλομήτορος, Μαρίας των Μεδίκων. Εκείνη την εποχή, η γραβάτα φοριόταν από τους άνδρες όλων των στρατιωτικών βαθμίδων. Τη φορούσαν οι απλοί στρατιώτες αλλά και οι ανώτεροι τους, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην ποιότητα του υλικού από την οποία η γραβάτα είχε ραφτεί.
Η συγκεκριμένη περιβολή των μισθοφόρων δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Γάλλους, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τα πολύχρωμα σαν φουλάρια που οι Κροάτες έδεναν περίτεχνα γύρω από το λαιμό τους με αποτέλεσμα να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο στιλ και το εξελίξουν. Πώς όμως έφτασε στους Γάλλους; Οι Κροάτες στρατιώτες είχαν συμμετάσχει στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648). Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία έπρεπε να παρουσιαστούν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του. Οι Κροάτες εντυπωσίασαν τον Γάλλο μονάρχη, τόσο για τις στρατιωτικές τους ικανότητες όσο και για τα ιδιαίτερα αυτά μαντίλια γύρω από το λαιμό τους. Κάπως έτσι ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το «κροατικό στιλ» καθιερώνοντας τη γραβάτα και ιδρύοντας το σύνταγμα των Royal Cravattes, των «βασιλικών γραβατών». Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά.
«Academia Cravatica»
Κάπως έτσι, η φήμη της γραβάτας εξαπλώθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σταδιακά τον κόσμο ολόκληρο. Από τη Γαλλία πέρασε ως μόδα στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί στην Αγγλία, κάνοντας αυτό το νέο αξεσουάρ πάρα πολύ διάσημο. Την δεκαετία του 1990 οι Κροάτες ξεκίνησαν μία καμπάνια αναγνώρισης της συνεισφοράς της χώρας τους στον κόσμο, επιλέγοντας τη γραβάτα ως τον «πρέσβη» τους ιδρύοντας την «Academia Cravatica» και ξεκινώντας την καμπάνια αναγνώρισης του «εθνικού προϊόντος» τους.
Σύμφωνα με τους ιδρυτές της «Academia Cravatica», η γραβάτα θεωρείται σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα ενώ παρουσιάζεται και ως ισχυρό μέσο, με το οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν μηνύματα και αξίες. Επίσης, ο πλούτος των σχεδίων και τα πολλά χρώματα των γραβατών θεωρούνται χαράς της ζωής και του αυθορμητισμού. Η Κροατία μάλιστα ήταν εκείνη η χώρα που πρώτη «έφερε» στις 18 Οκτωβρίου του 2003 τη Διεθνή Ημέρα Γραβάτας ενώ την ίδια χρονιά η Βουλή της χώρας κήρυξε ομόφωνα την 18η Οκτωβρίου ως «Ημέρα της Γραβάτας». Πλέον, η ημέρα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο και οι Κροάτες έχουν την δυνατότητα να υπερηφανεύονται επίσημα για την συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Πηγή: www.lifo.gr