Είναι ένα χαρτί το οποίο επάνω του έχει αποτυπωμένη όλη την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Δεν ήταν πάντα όμως έτσι.

Για να πιάσει κάποιος μια δουλειά πρέπει πλέον να έχει ένα Βιογραφικό Σημείωμα. Εκεί αναφέρει όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία και εμπειρία και είναι μια πρώτη εικόνα που σχηματίζει ο εργοδότης του για το άτομο που θα προσλάβει.

Η ιστορία του Curriculum Vitae , όπως είναι στα λατινικά το όνομα του, βρίσκεται μετά τον μεσαίωνα και κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Για την ακρίβεια ήταν πρώτος ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εκείνος που συνέλαβε την ιδέα και δημιούργησε το πρώτο χειρόγραφο Curriculum Vitae.
Ήταν στο 1482 την εποχή που ο κόμης του Μιλάνο έψαχνε μηχανικούς για τον στρατό του και ο πολυμήχανος Λεονάρντο σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να τον εντυπωσιάσει αλλά και να του δείξει τις δεξιότητες και ικανότητες που διέθετε.

Έτσι έχουμε το πρώτο Βιογραφικό Σημείωμα στην ιστορία. Λίγα χρόνια μετά το curriculum vitae, ήταν απαραίτητο εφόδιο σε όλους τους εργάτες που ταξίδευαν από πόλη σε πόλη και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους τοπικούς άρχοντες.

Ο κάθε εργάτης έδειχνε με τον τρόπο αυτό και δελέαζε, τον κάθε άρχοντα για να τον προσλάβει στην υπηρεσία του. Η ίδια κατάσταση διατηρήθηκε για τουλάχιστον 400 χρόνια.

Ύψος και βάρος
Και κάπου εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα έχουμε την «έκρηξη» των εφημερίδων. Πλέον η αναζήτηση εργασίας γινόταν από τις «μικρές αγγελίες». Πάντως μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ένα τυπικό βιογραφικό σημείωμα δεν ανέφερε, σπουδές και προϋπηρεσία όπως σήμερα, αλλά το ύψος, το βάρος και την επαγγελματική κατάσταση του υποψήφιου για δουλειά.

Είκοσι χρόνια μετά, κοντά στις αρχές του 1960, μπήκε και η κατηγορία «ενδιαφέροντα». Χρειάστηκε να φτάσουμε στις μέρες μας προκειμένου το curriculum vitae να αλλάξει μορφή, να προτάσει την επαγγελματική εμπειρία και τις σπουδές και να βάζει σε δεύτερη μοίρα τα χόμπι, το ύψος και το βάρος.

Στα μετέπειτα χρόνια ένα βιογραφικό σημείωμα ήταν σύντομο μέχρι 3 σελίδες και τόνιζε εκείνες τις πτυχές στο υπόβαθρο ενός ατόμου που σχετίζονται άμεσα με μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Άλλαξε και ο τρόπος γραφής τους, με τους υποψηφίους να χρησιμοποιούν «λέξεις – κλειδιά» αλλά και πολλά ενεργητικά ρήματα και να προσπαθούν να εκθέτουν το περιεχόμενος τους με έναν ωραιοποιημένο τρόπο.

Η συνέχεια του curriculum vitae, ήρθε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Πλέον από το 2003 έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα Linkedln όπου ο κάθε υποψήφιος ανεβάζει εκεί τα προσόντα του και ο εργοδότης μπορεί να εντοπίσει εκείνον που του κάνει.

Το διαδίκτυο λοιπόν έχει σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τα βιογραφικά. Καθώς η αναζήτηση εργασίας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, τα βιογραφικά έχουν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Είναι κοινό για έναν εργοδότη να δέχεται μόνο ηλεκτρονικά τα βιογραφικά. Αυτή η ηλεκτρονική έξαρση έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που γράφονται, διαβάζονται και υποβάλλονται/επεξεργάζονται τα βιογραφικά.

 

 

Πηγή: in.gr