Οργανισμός Πολιτισμού Δήμου Κατερίνης – ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ

 

Η πλατεία Ελευθερίας και ο Τεκές αποτέλεσαν τους πρώτους σταθμούς του θεατρικού περιπάτου στο ιστορικό παρελθόν της πόλης, που με «όχημα» το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης.

Πρόθεση η εξιστόρηση συμβάντων της δημόσιας ιστορίας της πόλης, με σταθμούς τέσσερα τοπόσημα – ενδεικτικά της πολυποίκιλης ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξής της από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, σε μορφή σύντομων αφηγηματικών κειμένων-ιστοριών σε πρώτο πρόσωπο, όπως αυτά μας δόθηκαν από πνευματικές μορφές της πόλης (Σάββας Κανταρτζής, Λεωνίδας Γιασημακόπουλος, Ελευθέριος Ελευθεριάδης), είτε από τη λαϊκή προσφυγική μνήμη.

Εννοείται πως η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δανείζεται πολλά και από τον ελεύθερο ποιητικό στοχασμό, μετατρέποντας τη θεατρική πλαισίωση σε χώρο όπου συναντώνται ο μύθος και η υποκειμενική δημιουργία.

Ειδικότερα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας, μέσα από την αφήγηση της Χριστίνας (Θωμαή Σιούμη), από  τις φωτογραφίες, τις γραπτές και προφορικές ιστορίες, τις μνήμες και τα βιώματα ξεδιπλώθηκε η εκατόχρονη ιστορία αυτού του χώρου μαζικής συνάθροισης και επικοινωνίας.

Δεύτερος σταθμός, χτες το βράδυ, ο Τεκές και η εξιστόρηση των απαρχών της πόλης  από τη Χαβιζέ (Δανάη Αμανατίδου),  την κόρη του Αμπντουλάχ, που πέθανε και θάφτηκε εδώ στα 1732.

Συγκίνηση, μνήμες, μύθος και πραγματικότητα συνέθεσαν ένα υψηλής αισθητικής σκηνικό, που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η συνέχεια

Τρίτος σταθμός (απόψε Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ) ο Καπνικός Σταθμός: η προπολεμική Κατερίνη με τις περιπέτειες του καπνού και των παραγωγών του και η κατοχική Κατερίνη και οι εκτελέσεις στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, μέσα από τη αφήγηση του Λεωνίδα Γιασημακόπουλου (Σπύρος Αναγνώστου).

Τέταρτος σταθμός (αύριο Σάββατο 25 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ) Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης (άγαλμα του Ορφέα),  με την Έλλη (Άννα Γκούντα), που έφτασε εδώ με τα καραβάνια των ξεσπιτωμένων προσφύγων της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας και του Πόντου, κουβαλώντας τον πόνο του ξεριζωμού και τη νοσταλγία του γενέθλιου τόπου της, θέλοντας να χτίσει νέο σπιτικό στο χώρο όπου το Κοινοτικό Συμβούλιο Κατερίνης είχε προγραμματίσει να γίνει το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης.

Συν-αφηγήτριες των ιστοριών της πόλης η Νατάσσα Ιωαννίδου (φλάουτο, μπεντίρ, φωνή ) και η Ευγενία Ακρίδα (ακορντεόν, φωνή).

Κείμενα: Αντώνης Κάλφας. Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης. Κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου.

 

 

(Δελτίο τύπου)