Η Κύπρος ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων και οικονομικών προκλήσεων, η Κύπρος έχει αναλάβει από τα μεσάνυχτα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή. Η Λευκωσία καλείται να διαχειριστεί μια σύνθετη ατζέντα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και η πίεση του μεταναστευτικού δοκιμάζουν τις αντοχές της ευρωπαϊκής συνοχής.
Η κυπριακή Προεδρία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα σταθερότητας. Αναμένεται να δώσει έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι κεντρικοί άξονες και το στοίχημα της Μεσογείου
Η Λευκωσία θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της την εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς-κλειδιά:
- Ενέργεια και Άμυνα: Προώθηση κοινών πολιτικών για την ασφάλεια των κρατών-μελών.
- Μεταναστευτικό: Ανάδειξη της σημασίας της Μεσογείου και αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για τις χώρες πρώτης γραμμής.
- Διεθνές Αποτύπωμα: Η Κύπρος επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως ένας αξιόπιστος, σοβαρός και αφοσιωμένος εταίρος, ικανός να διαχειριστεί τις ευρωπαϊκές ισορροπίες πέρα από εθνικές επιδιώξεις.
Η στάση απέναντι στην Τουρκία και ο ρόλος των μικρών κρατών
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στον The Guardian. Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος δεν προτίθεται να εργαλειοποιήσει την Προεδρία για να προτάξει το Κυπριακό ή να εμποδίσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τον πρόεδρο Ερντογάν να συμμετέχει στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Απρίλιο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την Προεδρία για να θέσουμε εθνικά ζητήματα», υπογράμμισε ο υπουργός.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας σημείωσε ότι τα μικρά κράτη-μέλη μπορούν να φέρουν μια διαφορετική, πιο ευέλικτη και αφοσιωμένη νοοτροπία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας την απόλυτη ετοιμότητα της Λευκωσίας να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά της.
Με πληροφορίες από ertnews.gr
Διαβάστε επίσης:
Εμ. Μακρόν: Να είμαστε αδιάλλακτοι όταν απειλείται η Ελλάδα και η Κύπρος