Scroll to top

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κατερίνης για την ίδρυση τμημάτων ένταξης στα σχολεία από τους δήμους


- 9 Απριλίου 2019

 •  

  Το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες απέστειλε εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην εγκύκλιο αυτή γίνεται ξεχωριστή αναφορά στους Δήμους, με την επισήμανση ότι, για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης, τίθεται ως προαπαιτούμενο ότι «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων».

  Θέτει, δηλαδή, το Υπουργείο ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών εκπαιδευτικής υποστήριξης, τη χρηματοδότησή τους από τους Δήμους. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αυτό για την ίδια την ύπαρξη των σχολείων γενικότερα, το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών κ.λπ., γνωρίζουν πολύ καλά σε τι επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί.

  Είναι απαράδεκτο! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή, μετακυλίει στους δήμους την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρειάζονται ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη, θέτοντας  ως προϋπόθεση τη χρηματοδότηση των δομών αυτών  από τους ίδιους τους δήμους.  Πολύ εύφορη για το λαό η «μεταμνημονιακή» περίοδος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση! Δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα για την ίδρυση κάποιων τμημάτων ένταξης. Έχουν ξεχάσει, τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, ότι φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις σχολικές επιτροπές κατά 60%.

  Οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, πολύ περισσότερο να μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικές δομές της εκπαίδευσης. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο αριθμός των Τμημάτων Ένταξης που θα εγκριθούν θα είναι πολύ μικρότερος από τις ανάγκες. Ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που στερούνται υποστηρικτικής βοήθεια εξαιτίας της έλλειψης δομών.

  Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο αντιπαιδαγωγικό μέτρο ότι «… Για την ίδρυση Τμήματος Ένταξης απαραίτητη προϋπόθεση  είναι να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία…». Στα νηπιαγωγεία είναι δύσκολο να υπάρχουν τρία νήπια με γνωματεύσεις, είτε γιατί τα παιδιά δεν έχουν φοιτήσει σε καμία δομή προσχολικής αγωγής,  είτε αν έχουν κάνει αίτηση προς κάποια διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕΣΥ) ο  χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Οπότε ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έχει φτάσει το τέλος της σχολικής χρονιάς.

  Αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές που υπάρχουν σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και σε Ειδική Αγωγή, καταλαβαίνουμε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι διαχείριση της μίζερης πραγματικότητάς τους.

  Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα και να γυρίσει την πλάτη τόσο στην κυβέρνηση που περικόπτει  τα όποια ψίχουλα για την  Ειδική  Αγωγή μετακυλίοντας τα βάρη στους πετσοκομμένους πόρους των Δήμων όσο και στους υποψήφιους δημάρχους («ανεξάρτητους», «άφθαρτους» κ.λπ.) που όχι μόνο δε βγάζουν άχνα για τις επικίνδυνες συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών αλλά ζητούν και από πάνω περαιτέρω διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Δήμων…

  Η αρνητικότατη αυτή εξέλιξη, που βρήκε στη συνεδρίαση της 8-4-2019 σύσσωμους συμπολίτευση και…αντιπολίτευση στο Δήμο Κατερίνης να συμφωνούν και να υπερψηφίζουν, ανοίγει κυριολεκτικά «κερκόπορτες». Η υπαγωγή της χρηματοδότησης των σχολείων στους δήμους έχει ήδη συντελεστεί σε χώρες της ΕΕ, όπως π.χ. η Ιταλία, όπου χιλιάδες σχολεία έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν, ενώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο να παίζει ομαδικά «λόττο» σύλλογος διδασκόντων σε σχολείο της Γένοβας για να βρει πόρους…

  Φτάνει πια η κοροϊδία! Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Η κυβέρνηση να κόψει κάτι από τα 4,5 δισ. για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, και τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών (αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές…), για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και να μη μεταθέτει τις ευθύνες της.
  • Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε Ειδική και Γενική Αγωγή, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μόνιμους μαζικούς διορισμούς χωρίς κριτήρια απολύσεων.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.

  Μπροστά για τις ανάγκες του λαού!

  ΣΤΗΡΙΞΕ-ΨΗΦΙΣΕ   Λαϊκή Συσπείρωση Κατερίνης

  Με υποψήφιο δήμαρχο το

  Νικόλαο Τσουπέη

   

  Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

  Μπάμπης Παπαδόπουλος

  Σταύρος Ανανιάδης

  Θεοδώρα Αθανασούλα

   

 • Δείτε επίσης...

 • error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!