Η ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με το «’Εθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός -όπως ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικώς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους εν όψει της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων- καλείται εντός της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τουλάχιστον, το χρονοδιάγραμμα των πρωθυπουργικών κινήσεων σημειώνουν πως η ανακοίνωση του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση μετά το τριήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πειραματιστεί με τους θεσμούς, ούτε σκοπεύει να εργαλειοποιήσει την προεδρική εκλογή για να αιφνιδιάσει τους λοιπούς παίκτες στην πολιτική σκακιέρα» διαβεβαιώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τηρώντας αποστάσεις από σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου να… φλερτάρει με τον εκλογικό αιφνιδιασμό στο φόντο της προεδρικής εκλογής.

Η ίδια πηγή υπενθυμίζει, εξάλλου, πως ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία υπερθεμάτισαν προεκλογικά και τελικώς πέτυχαν στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, κατακεραυνώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μικροκομματική τακτική του να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά το 2015. Ούτως ή άλλως, το σενάριο των διπλών εκλογών είναι για το Μέγαρο Μαξίμου… ορθάνοιχτο, ανεξαρτήτως της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί προς το παρόν στην κατάργηση της απλής αναλογικής.

Είναι σαφές πως η πλειοψηφία του… 151 λύνει τα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε μιλώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού», η πρότασή του φιλοδοξεί να υπερβεί τα κομματικά στεγανά και να αποσπάσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όπως το έθεσε, εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, το πρόσωπο που θα επιλεγεί «θα πρέπει να είναι ευρύτερης αποδοχής, να έχει απήχηση στην κοινωνία και συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα».

Το εύρος, πάντως, του περιθωρίου συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων γύρω από την κυβερνητική πρόταση για τον επόμενο Πρόεδρο είναι -με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον- λίγο πολύ γνωστό, ου μην και περιορισμένο. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν πως η «τυφλή» άρνηση της μείζονος αντιπολίτευσης να συνταχθεί με τη συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών καθιστά την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς μάταιη. Τουναντίον, το Κίνημα Αλλαγής μοιάζει πιθανότερος «συνοδοιπόρος», και μάλιστα επιδιώκεται να γίνει τέτοιος στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου ευθύνεται ή συμβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ανατροφοδότηση της ονοματολογίας που αναπτύσσεται εσχάτως στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί -όπως έχει εκμυστηρευτεί σε ανύποπτο χρόνο σε πρόσωπα του πολύ στενού περιβάλλοντός του- το πρόσωπο που θα επιλεγεί να έχει έναν υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Εν όψει μάλιστα του εορτασμού το 2021 των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει αφενός να συμβολίζει την ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν -και συγκεκριμένα με όσα ευθύνονται για τη 10ετή… ομηρεία της χώρας από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και αφετέρου να μπορεί να εκφράσει τα νέα ρεύματα που διαπερνούν την ευρωπαϊκή και την ελληνική κοινωνία, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις του έθνους.

Επιπλέον, τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρωθυπουργικής πρότασης θα πρέπει να είναι τέτοια προκειμένου να μπορεί να υποστηριχθεί από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως θα πρέπει να έχει χρηματίσει σε κομματικές θέσεις. Όπως το τοποθετεί, εύγλωττα, εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «με την επιλογή του ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να καθιερώσει ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα».

 

Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μολονότι επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμη στον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου και πως δεν συζητά τις σχετικές με την επικείμενη επιλογή σκέψεις του, ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει, κατά πληροφορίες, έστω και μερικώς τα χαρτιά του σε τετ α τετ που έχει με πολύ περιορισμένο αριθμό προσώπων, των οποίων την κρίση εμπιστεύεται.

Είναι σαφές πως η ιδέα της πρώτης γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της χώρας, εκτός του ότι γοητεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «διορθώνει» και μια αρνητική για τη χώρα στατιστική σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στις υψηλά ιστάμενες πολιτικές θέσεις. Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα της ιστορικού-καθηγήτριας πανεπιστημίου Μαρίας Ευθυμίου.

Ακόμη ένα όνομα που, σύμφωνα με ορισμένους στο Μέγαρο Μαξίμου, αποσπά θετικές γνώμες είναι αυτό της πρώτης γυναίκας προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε μάλλον εγκωμιαστικά σχόλια για την αναρρίχηση στην πρωθυπουργία της Φινλανδίας της 34χρονης Σάνα Μαρίν, ως ενδεικτικό της εξέλιξης της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Οι περιπτώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου και της Μαρίας Δαμανάκη, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θεωρούνται ικανές -σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία- να διεισδύσουν στο κεντροαριστερό ακροατήριο.

Πάντως, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζουν πως -προσώρας τουλάχιστον το σενάριο μιας γυναικείας υποψηφιότητας δεν είναι ισχυρότερο από το αντίστοιχο μιας ανδρικής. Τηρώντας σαφείς αποστάσεις από το παιχνίδι της ονοματολογίας, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ονοματολογία και πώς αυτή επηρεάζει τις ισορροπίες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά έχουν προφανώς τις δικές τους συμπάθειες και αντιπάθειες, ωστόσο εκτιμάται πως ως αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες δεν εκπληρώνουν την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Εντός του κόμματος υπάρχουν υποστηρικτές του σεναρίου επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου, κάτι πάντως που δεν φαντάζει τούτη την ώρα πιθανό.

Στον δημόσιο διάλογο έχουν, επίσης, κυκλοφορήσει τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Νίκου Αλιβιζάτου, αλλά και των Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, στα οποία εσχάτως αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, τέλος, το σενάριο μιας υποψηφιότητας-έκπληξη. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος.

 

Πηγή: Έθνος της Κυριακής