Η Μακεδονική Κουζίνα «ταξίδεψε» στο Λουξεμβούργο – Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι γεύσεις και τα αρώματα της μακεδονικής κουζίνας ταξίδεψαν στην Ευρώπη, μέσα από τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής (CulinaryWorld Cup), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης για τη γαστρονομία EXPOGAST (24-28 Νοεμβρίου 2018).
Η συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.
Η Διεθνής Έκθεση για τη γαστρονομία EXPOGAST διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά γεγονότα παγκοσμίως. Πρόκειται για μια διοργάνωση που αναδεικνύει τις σύγχρονες τάσεις, παρουσιάζει τις νέες τεχνολογίες, προβάλλει τις εθνικές κουζίνες, ενώ μέσω του διαγωνισμού μαγειρικής που φιλοξενεί καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας παράλληλα δημιουργικά κίνητρα στις ομάδες που συμμετέχουν.
«Στηρίζοντας συστηματικά τις δράσεις προβολής της Μακεδονικής Κουζίνας εντός και εκτός συνόρων, ταξιδεύουμε τις γεύσεις της Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο και συστήνουμε παντού την ποιότητα των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης. Η Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί για μας αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας, της μίας και μοναδικής Μακεδονίας», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» για την καθοριστική συμβολή της στη διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων της Μακεδονίας.
Τη φετινή 13η Διεθνή Έκθεση για τη γαστρονομία EXPOGAST επισκέφθηκαν 44.500 επισκέπτες, 186 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, 8.000 επαγγελματίες του κλάδου από 64 χώρες, σε έναν χώρο 20.000 τ.μ. με περισσότερα από 150 stands. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής διαγωνίστηκαν 60 ομάδες, με συμμετέχοντες από 75 χώρες και κριτές 52 διακεκριμένους αρχιμάγειρες.
Με πυξίδα το θέμα της φετινής διοργάνωσης “Against Food Waste” (ενάντια στη σπατάλη του φαγητού), σκοπός του διαγωνισμού ήταν η οργάνωση και η προετοιμασία ενός ελληνικού γεύματος με παρουσία κοινού για 150 καλεσμένους.
«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά η δυνατότητα να προβάλουμε τις ελληνικές γεύσεις, τη γαστρονομική παράδοση της Μακεδονικής Κουζίνας και τα τοπικά προϊόντα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, με παγκόσμια απήχηση. Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο φετινό θέμα του διαγωνισμού, το οποίο αποτελεί για εμάς μια ευχάριστη πρόκληση. Το φαινόμενο της σπατάλης του φαγητού έχει απασχολήσει τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στο παρελθόν και έχουμε οργανώσει δράσεις, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε το κοινό», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γκότσης, επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.