Η νέα σχολική χρονιά: Με οδηγό τη Γκρέτα Τούνμπεργκ
Του Δημητρίου Δημηνά, Δικηγόρου
Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η «διάσημη» 16χρονη μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία θα συνεχίσει να αποτελεί, ως φαίνεται, το ίνδαλμα της μαθητιώσας νεολαίας για την μαχητικότητα και τους ανένδοτους αγώνες της για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Η έφηβη με τα κοτσιδάκια και το ανεπιτήδευτο ντύσιμο στημένη κάθε Παρασκευή επί ένα χρόνο μπροστά στο κοινοβούλιο της Στοκχόλμης αμίλητη, κρατώντας ένα πλακάτ διαμαρτυρίας τράβηξε αμέσως τα φώτα των ΜΜΕ, τα οποία την κατέστησαν παγκοσμίως γνωστή ως την νεαρότερη ακτιβίστρια που αγωνίζεται σθεναρά για ένα καίριο πρόβλημα του πλανήτη μας.
Στο επαναστατικό της κίνημα κάλεσε σε συμπαράσταση τους μαθητές όλου του κόσμου, οι οποίοι ακολουθώντας το παράδειγμα της ξεκίνησαν πολυήμερες απεργίες από τα σχολεία τους. Η ίδια δήλωσε πως στη φετινή σχολική χρονιά δεν πρόκειται να πατήσει καθόλου στο σχολείο για να προωθήσει τους στόχους της. Και στην απόφασή της έχει συμπαραστάτες τους γονείς της, την τραγουδίστρια μητέρα και τον ηθοποιό πατέρα της, στους οποίους προφανώς αντανακλά η απρόσμενη λάμψη που πήρε ξαφνικά η Γκρέτα τους από τη τεράστια διεθνή προβολή της, τις βραβεύσεις της και την πρόταση της για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης του 2019. Αφήνω κατά μέρος τα οικονομικά οφέλη από χορηγούς για τα οποία πολλά σχόλια θρυλούνται στο διαδίκτυο.
Η προώθηση μιας ανήλικης μαθήτριας από το πουθενά να της δοθεί βήμα να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, η συνάντηση της με τον Πάπα Φραγκίσκο και η πρόσφατη άφιξη της με ιστιοφόρο πλοίο στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ανέβασαν ακόμη περισσότερο τη φήμη και το «κασέ» της και την κατέστησαν πλέον «υπέρλαμπρο αστέρι». Τώρα οι μαθητές θα έχουν γερό αποκούμπι και οδηγό για να δικαιολογούν τις ομαδικές αποχές τους από τα μαθήματα για ένα «ευγενή» σκοπό.
Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή προβολή της Γκρέτας για ένα ζήτημα που χρόνια τώρα απασχολεί πλειάδα επιφανών εξειδικευμένων επιστημόνων και μεγάλων ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι έχουν προβεί σε σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος, πλην όμως πάντα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της γης. Θεωρώ πως σύντομα το παραφουσκωμένο μπαλόνι της Γκρέτας θα διαρραγεί και θα μείνει στην ιστορία σαν μια άτακτη μαθήτρια που ξεσήκωνε τους συμμαθητές της σε απεργίες για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Οι συγκυρίες των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των πυρκαγιών από τον Αμαζόνιο μέχρι την Κίνα και την Αμερική ευνόησαν προφανώς το κίνημα της Γκρέτας στο οποίο δόθηκαν οι προαναφερόμενες διαστάσεις. Διερωτάται όμως ευλόγως κανείς αν οι διαμαρτυρίες και το κίνημα της πεισματάρας έφηβης είχαν ως αντικείμενο την προσφυγιά, την φτώχεια, τον θάνατο χιλιάδων μικρών παιδιών από την ασιτία και τις βόμβες των εμπόλεμων κρατών για ίδια συμφέροντα, τι απήχηση θα είχε; Απλώς θα περνούσε στα «ψιλά» των ΜΜΕ και σε λίγες μέρες θα είχε ξεχασθεί, για να μη πούμε ότι μπορεί και να είχε δυσμενώς σχολιασθεί.