Η ομάδα του Νοσοκομείου Παπανικολάου αναπτύσσει κυτταρικό φάρμακο για τον covid-19
Τη δεύτερη φάση της μελέτης τους με θέμα «Ανάπτυξη ειδικών κατά του κορωνοϊού Τ-λεμφοκυττάρων, ως ένα «ζωντανό φάρμακο» κατά της COVID-19 λοίμωξης ασθενών υψηλού κινδύνου» αρχίζει η ομάδα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιματοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου Γιώργος Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Διευθυντή της Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο.
Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχει το κυτταρικό προϊόν με Τ-λεμφοκύτταρα που ανέπτυξε και ήδη χορηγεί σε μεταμοσχευμένους ασθενείς, όταν παρουσιάζουν κάποια βαριά λοίμωξη, η ομάδα του κ. Αναγνωστόπουλου θέλει τώρα να προχωρήσει στην χορήγησή τους σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Όπως λέει ο επικεφαλής της προσπάθειας, ο οποίος πλέον απευθύνεται στο ευρύ κοινό για τη χρηματοδότηση του φαρμάκου με τη μέθοδο του crowdfunding, το «ζωντανό φάρμακο» των Τ-λεμφοκυττάρων «βασίζεται σε σχετική τεχνογνωσία και παρόμοια εμπειρία για την αντιμετώπιση ιικών λοιμώξεων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με επιτυχία 90%». Μάλιστα το κυτταρικό προϊόν που παρασκευάζει εδώ και τρία χρόνια την έγκριση του ΕΟΦ η ομάδα, καταπολεμά ταυτόχρονα τρεις ιούς.
Ο κ Αναγνωστόπουλος σκέφτηκε να βοηθήσει και όσους πάσχουν από σοβαρής μορφής λοίμωξη από κορωνοϊό με παρόμοιο τρόπο, με τη μετάγγιση δηλαδή λίγων κυβικών εκατοστών από αυτό το «ζωντανό» κυτταρικό προϊόν.
Οι ασθενείς που πηγαίνουν καλά και αναρρώνουν από τον Covid-19 αναπτύσσουν σε μεγάλο βαθμό Τ-λεμφοκύτταρα, ενώ αυτοί που δεν πηγαίνουν καλά δεν μπορούν να τα αναπτύξουν. «Πήραμε λίγο από το αίμα αυτών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασιάσαμε εργαστηριακά αυτά τα λίγα Τ-λεμφοκύτταρα που περιέχει το αίμα τους, τα ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι έχουν όλες τις ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού».
Τράπεζα CoV-2 ειδικών λεμφοκυττάρων
«Επιθυμούμε, στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας από τον SARS-CoV-2 στην παρούσα φάση για τους συμπολίτες και τη χώρα μας, να συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, στην ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά του κορωνοϊού 2. Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δημιουργία τράπεζας CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από 20 αναρρώσαντες δότες και τη χορήγησή τους ως Τ-κυτταρική ανοσοθεραπεία σε 70-90 χαρακτηρισμένους ως υψηλού κινδύνου COVID-19 ασθενείς. Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα «φάρμακα» είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν «εκπαιδευτεί» στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους, ως «ζωντανά φάρμακα» πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς», αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ για την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς. Το ποσό θα καλύψει την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.
«Παρακαλώ θερμά να βοηθήσετε με οποιοδήποτε ποσό για την χρηματοδότησή της. Αυτήν την περίοδο δεν έχει προκηρυχθεί κάποιο πρόγραμμα για την υποβολή ερευνητικών μελετών, η μάχη εναντίον του SARS-CoV-2 βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση με πολλούς βαριά νοσούντες και πολλούς να χάνουν καθημερινά τη μάχη από τον κορωνοϊό. Ο χρόνος είναι περισσότερο από πολύτιμος, γι’ αυτό απευθυνόμαστε με ελπίδα σε σας. Το νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου Θεσσαλονίκης άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς για τη μελέτης: ΙΒΑΝ GR42 0171 2150 0062 1514 9098 001», αναφέρει στον τοίχο του στο Facebook ο επικεφαλής της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν και οι ερευνήτριες Ευαγγελία Γιαννάκη και Αναστασία Παπαδοπούλου.
Πηγή: newn.gr